Paikalliset

Sijaisperheen tukena olevat Tiina ja Mimmu ovat aina odotettuja vieraita

Tukihenkilöt piristävät sijaisperheiden arkea.

Mimmu Piirto ja Tiina Laitinen ovat odotettuja vieraita Ilari ja Maina Laakson perheessä. – Meitä onnisti, kun saimme lapsille tällaisen mahtavan ekstra-hetken kerran kuussa. Tätä voisi verrata touhuiluun mummon tai kummin kanssa, Maina Laakso kertoo.

Mia Lagström

Tiina Laitinen ja Mimmu Piirto ovat mieluisia vieraita nurmijärveläisten Maina ja Ilari Laakson perheessä.

– Mimmun ja Tinden vierailut on merkattu lasten seinäkalenteriin ja lapset odottavat heitä kovasti, perheen äiti kertoo hymyillen.

Laaksot ovat toimineen sijaisvanhempina kolmisen vuotta. Tällä hetkellä perheeseen kuuluu oman lapsen lisäksi kolme alle kouluikäistä sijoitettua lasta. Touhua ja tohinaa riittää. Noin vuosi sitten Laaksot kuulivat Pelastakaa Lapset, Perhehoitoliiton ja Pesäpuun järjestämästä sijaisperheille tarkoitetusta tukihenkilötoiminnasta.

– Meitä onnisti, kun saimme lapsille tällaisen mahtavan ekstra-hetken kerran kuussa. Tätä voisi verrata touhuiluun mummon tai kummin kanssa.

Ennen tukisuhteen alkua perhe tekee tukihenkilöiden kanssa kirjallisen sopimuksen, jossa märitellään käyntien tavoitteet, tapaamisten sisältö sekä niiden kesto ja toistuvuus. Joissain perheissä tukihenkilöt voivat auttaa kodin pienissä askareissa ja leipoa vaikka karjalanpiirakoita yhdessä lasten kanssa. He voivat hakea lapset kotoa ja viedä uimaan tai viettää aikaa lasten kanssa kotona.

– Tapa auttaa vaihtelee perheittäin. Me leikimme lasten kanssa. Aika usein tulee leivottua myös pullaa. Olemme sellaisia pullatätejä, Laitinen kuvailee.

Nauraen Laaksot kertovat, että pulla maistuu vanhemmillekin kauppareissulta palattaessa.

– Pienellä panoksella saa valtavasti iloa aikaiseksi.

Piirron ja Laitisen mukaan alkuun vieraan perheen kotiin tuleminen jännitti. Aika nopeasti yhteiset pelisäännöt kuitenkin löytyivät.

– Luottamus on tukihenkilötoiminnassa tärkeä asia. Olemme vastuussa isoista asioista.

Martta-toiminnassa mukana olevat Piirto ja Laitinen päätyivät sijaisperheiden tukihenkilöiksi, kun helsinkiläinen PuuhaMartat lähti mukaan toimintaan muutama vuosi sitten.

– Etsimme sopivaa vapaaehtoistyötä, jota voisi tehdä yhteisön hyväksi. Tämä sopii hyvin Marttojen ideologiaan: kädentaitoja ja auttamista arjessa. Sijaisperheet tekevät arvokasta työtä, joten heidän auttamisensa on kunnia-asia.

Laitisen ja Piirron mukaan jokaisen pitäisi tehdä elämässään jotain merkityksellistä. Vapaaehtoistyö antaa paljon myös tekijälleen. Tukihenkilönä toimiminen on hyvää vastapainoa omalle työlle ja arjelle.

– Meillä ei ole kummallaan pieniä lapsia. Vapaaehtoistyön kautta pääsemme leikkimään. Saa juosta kilpaa ja katsoa piirrettyjä. Ennen tätä en tiennyt ”Kätyreistä” yhtään mitään, Piirto naurahtaa.

– Win-win-tilanne kaikille, Laitinen lisää ja suosittelee tukihenkilötoimintaa kaikille vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille.

Koulutusta

Sijaisperheiden tukihenkilötoiminta on osa Pelastakaa Lapset, Perhehoitoliiton ja Pesäpuun PePPi-hanketta. Pohjois-Karjalassa, Keski-Suomessa ja Uudellamaalla toteutettavan hankkeen tavoitteena on kehittää vapaaehtoistoimintaa sijaisperheiden tueksi.

Nyt toimintaa ollaan aloittamassa Keski-Uudellamaalla, Hyvinkäällä ja Nurmijärvellä yhteistyössä Perhehoitoyksikkö Pihlajan kanssa.

Seuraava koulutus järjestetään Hyvinkäällä 2.-10. maaliskuuta. Lisää tietoa netistä www.pelastakaalapset.fi/peppi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat