Vapaa-aika

Vartialta monta syöttiä seikkailujen mereen

Moniottelijan mieli. Nurmijärveläinen Taavi Vartia tarttuu eteen tuleviin töihin epäröimättä.

NURMIJÄRVI(NU)Kirkonkylässä asuva Taavi Vartia kirjoittaa parhaillaan jatko-osaa helmikuun alussa kirjakauppoihin tulleelle koko perheen seikkailukirjalleen Viikinkipoika Kaspar. Vartian mukaan sarjaan tulee aikanaan vielä kolmaskin osa.

– Alunperin ideoin aiheesta elokuvakäsikirjoitusta viikinkien viimeisestä sotaretkestä Suomeen. Mietin, saisiko viikinkimaailmasta tehtyä koko perheen seikkailua. Kirjassa on myös muu kuin historiallinen maailma, jossa tapahtumat eivät ole fantasiaa, mutta ympäristö kyllä.

Vartia pitää tarinaa ennen kaikkea kirjana, vaikka idea lähtikin käsikirjoituksesta.

Kaspar on selkeästi klassinen kasvutarina; se sopii hyvin Vartian muuhun tuotantoon, joka on tarkoitettu yhtä lailla aikuisille kuin lapsille.

Samaan aikaan seikkailukirjasarjan kanssa Vartia valmistelee loppukesäksi Nurmijärven Taaborinvuorelle näytelmää Kaikkien aikojen Robin Hood. Näytelmän käsikirjoitus ja ohjaus ovat Vartian, ja nimekkäiden tähtinäyttelijöiden lisäksi lavalla nähdään taitavia lapsinäyttelijöitä.

DokumenttilapsisotilaistaTänä talvena leikataan myös dokumenttielokuvaa Sierra Leonesta, jossa Taavi Vartia on ollut viime syksynä jo kymmenettä kertaa. Pitkä seurantadokumentti kertoo entisistä lapsisotilaista ja sodan silpomista ihmisistä.

– Nyt tehtiin leffa bändistä, jossa laulajina on entisiä lapsisotilaita ja sellaisia ihmisiä, joilta on katkaistu käsi. Se on tosielämän suurta seikkailua.

Vartian ensimmäinen Sierra Leone-dokumentti After the Blood Diamons on esitetty monta kertaa televisiossa. Uuden dokumentin esitysvuosi on luultavasti 2012.

After the Blood Diamonds on lähdössä festivaalilevitykseen lähiaikoina.

– Olen tehnyt paljon erilaisia seikkailukertomuksia. Sierra Leonessa kuulemani tarinat taas ovat sellaisia, joita en voisi viikinkipojalle tapahtuvaksi.

Ere Kokkonenoppi-isänäTaavi Vartia on tehnyt suomalaiselle tv:lle yli 1 300 ohjelmatuntia. Tunnetuin hänen töistään on luultavasti Pertsa ja Kilu, uudet seikkailut, joka valmistui vuonna 2000.

– Olen tehnyt kaikenlaista, taidetta, viihdettä, musiikkiohjelmia, draamasarjoja, dokumentteja ja asiaohjelmia.

Vartia uskoo monipuolisuutensa juontuvan uransa alkuajoilta, jolloin hän työskenteli televisiossa Klaukkalassa asuneen Ere Kokkosen alaisena.

– Ereltä opin avarakatseisen asenteen työntekoon: kun pyydetään tekemään jotain, se myös tehdään.

TalouskuviotmutkistaneetTaavi Vartia on jonkin aikaa tehnyt Kreikassa seikkailusarjaa ja pitkää elokuvaa kreikkalaisen tuotantoyhtiön kanssa. Pertsa ja Kilu-tarina on molemmissa pohjana, tosin muunneltuna.

– Kreikan talouskuvioiden mutkistuminen on hidastanut tuotantoa, mutta toivon joskus pääseväni hankkeissa maaliin asti. Uskon kuvauksiin menevän vielä aikaa, ehkä vuoden päästä on jotain valmista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Vapaa-aika

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat