Siveltimeen tarttunut valokuvaaja etsii linjaansa

Röykässä asuva Artto A. Nyqvist on tallentanut ihmisiä, asioita ja maisemia valokuvaamalla jo yli 50 vuoden ajan. Ensimmäiset öljyvärinsä hän hankki kymmenkunta vuotta sitten, joten kokemusta myös taiteen tekemisestä on hänelle kertynyt. Nyqvist ei kuitenkaan epäröi tunnustaa etsivänsä taitelijana yhä linjaansa.

– Olen tyytyväinen, kun huomaan pystyväni toteuttamaan kuvallisen ajatukseni käteni kautta kuvapinnalle. Tulevaisuudessa toivon kykeneväni rajoittamaan sekä maalausteni aihepiiriä että väriskaalaa, Nyqvist kertoo.

Pian Kirjastogallerian näyttelyssään nurmijärveläisille kuvataiteilijana esittäytyvä Nyqvist pyrkii töissään välttämään valokuvamaista lopputulosta.

– Kun ajatuksissani syntyy idea, mietin, onko aihe parempi toteuttaa maalaamalla, piirtämällä vai valokuvaamalla. Valokuvamainen aihe joutuu pöytälaatikkoon. Valitsen sopivan teeman ja käyn työhön. Seikkailu voi alkaa.

Öljyväreihin tarttumisensa jälkeen Nyqvist on käynyt ahkerasti erilaisia taidekursseja, piirtänyt ja maalannut.

– Kuva-aihe voi syntyä jostakin ajatuksesta tai muistikuvasta, jopa nähdystä viivasta, muodosta tai väristä. Myös matkoilla otetut valokuvat ovat hyvä apukeino muistin virkistämiseksi. Nähty ja koettu näkemätön ja kuviteltu muuttuvat maalauksiksi paperille tai kankaalle.

Nyqvist kuvailee työprosessiaan vauhdikkaaksi.

– Työn alkuun päästyäni ajatus lentää, sivellin tai kynä saa siivet. Pystyn vilkkaasta luonteestani huolimatta keskittymään intensiivisesti maalaamiseen ja hiomaan teosta lähes loputtomiin. Ongelmanani on valinnan vaikeus runsaasta ideavarastostani, Artto A. Nyqvist nauraa.

Artto Aulis Nyqvistin ”Valoisia varjoja siveltimellä” -näyttely Nurmijärven Kirjastogalleriassa 8.1.-30.1. 2010.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat