Paikalliset

Taidetta ja 80 vuotta – nurmijärveläisen Eira Savolaisen näyttely Galleria Villessä

Eira Savolaisen käsindreijattu Liemikulho on tehty 1990-luvulla.

Galleria Villessä Nurmijärvellä on avautunut Eira Savolaisen retrospektiivinen 80-vuotisjuhlanäyttely.

Pitkän uran tehneen taideteollisen taiteen puolella työskennelleen nurmijärveläisen tuotanto on laaja. Galleria Villessä nähtävässä näyttelyssä on esillä ainoastaan keraamisia astioita 80- ja 90-luvuilta hänen oman ateljeensa kaudelta.

– Mutta näyttely on muuta kuin arkisia astioita. Se on ylistys kauneudelle. Astioista leijuvat sudenkorennot kukkien ja lehvien keskellä. Arkisuus on muuttunut juhlaksi, Savolainen kuvaa.

Eira Savolaisen työt ovat dekoratiivisia. Hän täyttää koko astian pinnan rönsyilevällä maalauksella, usein myös sisältä. Värimaailma on hillitty, rauhoittavan vihreä, toisinaan jopa utuinen kuin akvarelli. Se onkin taiteilijan toinen maailma.

– Olen esteetikko. Työskentelyni taustalla on pyrkimys kauneuteen ja samaa tunnelmaa olen pyrkinyt välittämään astioitteni käyttäjille.

Yli vuotta Nurmijärvellä asunut Savolainen on erikoistunut lasitteen alaiseen sivellin tekniikkaan. Menetelmä on teknisesti vaativa. Poltetulle savipinnalle tehdyn maalauksen päälle poltetaan lasite. Tällöin maalaus tulee näkyviin lopullisessa sävyssään ja värit loistavat kirkkaina.

Savolainen maalaa vapaalla kädellä ja suurella siveltimellä runsaasti, rehevästi ja nopeasti tai hän piirtää siveltimellä. Jälki on luistavaa, suurpirteistä, jopa rentoa ja helpon näköistä. Menetelmä kuitenkin vaatii varmaa käden hallintaa ja luistavaa tekniikka.

Savolainen kehitti lasitteenalaisesta värinkäytöstä omaan tyyliin soveltuvan version. Hän onkin yksi harvoista suomalaiskeraamikoista, jotka ovat käyttäneet sivellinmaalausta ja tätä vanhaa menetelmää runsasmuotoisena omassa tuotannossaan.

– Koristeellisuus ei ole ollut kriitikoiden suosiossa. Siksi vain harva keraamikko on rohjennut tälle linjalle. Yleensä keramiikan pintakuviointi tehdään lasitteilla tai muulla helpommalla menetelmällä.

– Minulla ei ole ollut kärsivällisyyttä työskennellä standardien mukaan. Siksi työni ovat monimuotoisia, Savolainen sanoo.

Galleria Villessä nähtävässä juhlanäyttelyssä suurin osa töistä on käsindreijattuja, lukuun ottamatta ruokalautasia ja kuppeja.

Näyttelyyn on koottu esineitä eri tuotesarjoista. Esillä on myös näyttäviä uniikkeja vateja.

Koska näyttelytila on kuitenkin rajallinen, on keraamiset veistokset jätetty pois näyttelystä.

Eira Savolaisen keramiikkanäyttely Galleria Villessä 28.7. asti. Avoinna ma-to klo 10–20, pe klo 10–16, la suljettu. Osoite Punamullantie 1, Nurmijärvi.

Pitkä ura

Eira Savolainen oli perustamassa Nurmijärven Taideyhdistystä 70-luvun lopulla ja hän toimi pitkään sen puheenjohtajana. Savolainen on valittu yhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi.

Savolaisen kädenjälki näkyi myös toimintansa lopettaneessa keramiikka-ateljeessa Savitorpassa. Savitorpan toiminnan loputtua perusti oman Sävysavi-ateljeen.

Lopetti keramiikkatyöskentelyn jo yli kymmenen vuotta sitten ja sulki ateljeensa, mutta on edelleen mukana näyttelyissä kuvataiteen puolella. Töitä on esillä kesällä mm. Keravan kartanon kesänäyttelyssä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat