Paikalliset

Nurmijärven väestönkasvu kääntyi laskuun – "perhesyyt vievät takaisin tuttuihin maisemiin"

Runsas poismuutto on kääntänyt väkiluvun muutoksen laskusuuntaan.

Kiinteistövälittäjät Tarjaliisa Saviharju ja Marika Kääriäinen harmittelevat Klaukkalan ruuhkaa, joka usein jarruttaa asuntokauppaa.

Riikka Laine

– Kyllähän syksyn ennakkoväkitilastot ovat karua luettavaa, mutta uskon, että tässä notkahduksessa on kyse lyhytaikaisesta ilmiöstä, kunnan erikoissuunnittelija Risto Nikunlaakso sanoo.

Nikunlaakso viittaa Tilastokeskuksen ennakkoväkilukuun, joka kertoo Nurmijärven asukasluvun kääntyneen viimeisimpinä kuukausina laskusuuntaan.

Heinäkuussa Nurmijärvellä oli 42 139 asukasta, mutta syyskuussa väkiluku oli 42 041. Lokakuussa tilanne parani hieman, sillä lokakuun ennakkoväkiluku oli 42 050.

– Nettomuuttotappio johtuu suuresta poismuutosta. Sisäänmuutto oli syyskuussa itse asiassa samalla tasolla tai jopa korkeampi kuin kuin syksyllä 2013, 2014 ja 2015. Nurmijärvellä poismuutto koskee erityisesti opiskeluikäisiä nuoria, ja oma arvaukseni on, että jostain syystä tänä vuonna nuoria on muuttanut aiempaa enemmän pois kunnasta, Nikunlaakso sanoo.

Kehitysjohtaja Aarno Kononen arvioi, että taustalla voi olla nuorempien ikäluokkien muuttuneet arvostukset mm. saavutettavuuden ja kaupunkimaisemman elämäntavan suhteen.

Nikunlaakso ja Kononen myöntävät, että kunnan on nyt pohdittava, miksi väestönkasvu on pidemmällä aikavälillä vaimennut yhden prosentin vuosikasvun tasolle tai sen alle, ja mitä asialle pitäisi tehdä.

Vetovoimaan pitää satsata.

– Kunnassa on kyllä havaittu, että kunnan vetovoimaan pitää satsata, ja asia on nostettu yhdeksi kunnan strategiseksi kärkihankkeeksi. Toisaalta pitää huomioida, että lähivuosina asuntorakentamisen odotetaan voimistuvan, kun mm. Krannilaan, Viirinlaaksoon ja Ali-Tilkkaan alkaa nousta uusia kerrostaloja, Nikunlaakso muistuttaa.

Nikunlaakso ja Kononen uskovat myös, että loppuvuonna tilanne kääntyy vielä paremmaksi, eikä vuosi jää kokonaisuudessaan niin tappiolliseksi.

– Loppuvuodesta väestönkasvu on yleensä hieman voimistunut, ja tänä vuonna asuntorakentamista on ollut sen verran hyvin, että uskon väestönkasvua loppuvuodesta vielä tulevan.

– Kunnassa on tarkoitus myös päivittää maankäytön kehityskuvaa uudella valtuustokaudella ja voi olla, että myös väestönkasvutavoitetta pitää arvioida uudelleen muuttuneiden lähtökohtien perusteella. Väestösuunnite tehdään vuosittain talousarvion yhteydessä.

Oletko harkinnut muuttavasi pois Nurmijärveltä?

Kyllä
58% (193 ääntä)
Ei
42% (138 ääntä)
Ääniä yhteensä: 331

Maahanmuuttajat toivat kasvua 

Kolmen ensimmäisen vuosineljänneksen aikana Nurmijärvellä on syntynyt 328 vauvaa (viime vuonna samassa ajassa 356). Henkensä on menettänyt 164 nurmijärveläistä (175).

Nurmijärvelle on muuttanut 1646 uutta kuntalaista (1694).

Pois on muuttanut 1766 kuntalaista (1551).

Asukaslukua ovat kasvattaneet maahanmuuttajat, joita on tullut 103 (8). Risto Nikunlaakson mukaan osan tästä selittää kunnan päätös ottaa vastaan 73 pakolaista tänä vuonna.

– Maahanmuutolla on merkittävä vaikutus koko Helsingin seudun, erityisesti Helsingin, muuttovoittoon ja väestönkasvuun, ja maahanmuutto on Nurmijärvelläkin ollut jatkuvassa kasvussa. Tähän asti maahanmuuton kasvu on ollut maltillista, mutta ehkä kasvu on voimistumassa, Nikunlaakso arvioi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Opiskelemaan lähteneet veivät Nurmijärven väestönkasvun miinukselle11.10.2016 06.10
Nurmijärven väestönkasvu hiipunut – luotto tulevaan on kova14.9.2016 06.10
Nurmijärvi nousi uudelle tuhatluvulle – kunnassa jo 42 000 asukasta25.5.2016 09.32
Nurmijärvi-ilmiö ei ole hiipumassa – lapsiperheitä muuttaa edelleen7.3.2016 06.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat