Ruoka

Joulun jälkiruoka: Helppoa ja nopeaa tai perinteisesti pitkän kaavan mukaan

RUOKA Jouluaterian makea loppuhuipennus kannattaa suunnitella omaan aikatauluun sopivaksi.

Karpalokakku on helppo jouluherkku, joka taipuu niin sesongin vierasvaraksi kuin aattoillan jälkiruuaksikin. Mausteisen kakun ja kirpakoiden marjojen lisukkeeksi sopii kermavaahto tai vaniljajäätelö.

Tiina Kovanen-Bergman

Joulun suolaisissa tarjottavissa ei ole paljon miettimistä, jos noudattaa perinteitä. Sitä vastoin jälkiruoka mietityttää vuodesta toiseen, koska vaihtoehtoja on lukuisia.

Makean tarjottavan suunnittelussa kannattaa miettiä, kuinka paljon aikaa haluaa jälkiruokaan panostaa.

Jos jouluateria on yhteinen ponnistus, on jälkiruuan hankkijaksi lupautuneen helpompi nähdä enemmän vaivaa kuin yksin koko aterian valmistavan.

Maailman tunnetuimpiin joulun jälkiruokiin lukeutuva jouluhalko on oikeaoppisesti valmistettuna monivaiheinen ja työläs. Lopputulos on vaivan väärti, koska rikas ja näyttävä halko on upea päätös jouluaterialle.

Jouluhalko kuului alun perin kelttiläiseen tapaan juhlistaa talvipäivänseisausta eli vuoden lyhyintä päivää, jota vietetään tänä vuonna keskiviikkona 21. joulukuuta.

Silloin etsittiin ja poltettiin suuri halko, joka symboloi aurinkoa.

Keskiajalla halko koristeltiin, sytytettiin juhlavin menoin ja sen tuhka kerättiin talteen seuraavaksi vuodeksi tuottamaan onnea ja varjelemaan onnettomuuksilta.

Myöhemmin suuri halko korvattiin pienemmällä oksalla, joka asetettiin keskelle pöytää ja ympäröitiin erilaisilla herkuilla. Oksa muuttui vähitellen leivokseksi, jouluhaloksi, pariisilaisleipureiden ansiosta 1800-luvun lopulla.

Jouluhalkoa vaivattomampi jälkiruoka on mausteinen joulukakku, jota raikastetaan joulunpunaisilla karpaloilla. Karpalokakku säilyy usean päivän, joten se soveltuu loistavasti myös joulunajan vierasvaraksi.

Hienon päätöksen jouluaterialle saa tarvittaessa myös hyvin vähällä vaivalla. Korkeajalkaiseen lasiin rakennettu, nopea ja helppo joulumousse, valmistuu muutamissa minuuteissa. Sen koostumus on suloisen pehmeä ja maku jouluperinteitä tulvillaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat