Puheenaihe

Lastenpsykiatri Ylelle: Lapselle täytyy sanoa, jos lahjatoive on liian kallis

Matilda Isohella

Vähävaraisten perheiden vanhempien ei pidä ottaa turhia paineita joulun vietosta, painottaa psykologi Teijo TahkokallioYlelle. Tahkokallion mukaan lapset muistavat joulusta tunnelman, eivät lahjoja ja yksityiskohtia.

– Lapsen näkökulmasta hyvä joulu liittyy vaivannäköön ja traditioihin. Ruoan ei tarvitse olla kallista, kunhan se on jotain erilaista arkeen verrattuna. Hyvät joulun tuoksut ja näiden traditioiden rakentaminen ovat tärkeimpiä, Tahkokallio kertoo Ylelle.

Tahkokallion mukaan olisikin tärkeämpää löytää lapselle yksi hyvä lahja, jota tämä todella toivoo.

– Varakkaan perheen lapsilla lahjat kärsivät inflaatiosta ja jos se yksi kaikkein toivotuin lahja jää silti saamatta, voi joulu olla suuri pettymys, Tahkokallio sanoo Ylen haastattelussa.

Kuopion lastenpsykiatrian erikoislääkäri Outi Heiskanen kehottaa kertomaan lapselle suoraan, jos jokin lahjatoive on liian kallis.

– Tämä toimii paremmin, jos lapsi ymmärtää, etteivät lahjat ilmesty Korvatunturilta. Ne tulevat lapsen omilta vanhemmilta ja sukulaisilta, Heiskanen sanoo Ylelle.

Myös Heiskanen panostaisi eniten tunnelmaan. Keskeisintä on, että perhe on koolla, eikä mukana ole alkoholia tai riitoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat