Ruoka

Joulustressi ja ruokahävikki minimiin marttojen neuvoilla

RUOKA Kotitalousneuvoja Elisabeth Eriksson kannustaa satsaamaan joulu-ostoksilla määrän sijaan laatuun.

Marttaliiton ruotsinkielisen sisarjärjestön Marthaförbundetin kotitalousneuvoja Elisabeth Eriksson neuvoo hyödyntämään ylijäävät jouluruuat. – Melkein kaikesta saa tehtyä jotain uutta, kun käyttää mielikuvitusta ja maalaisjärkeä.

Crista Lassfolk-Feodoroff

Jouluruokaostoksilla tarvitaan uutta asennetta, suomalaiset. Hamstraaminen on korkea aika unohtaa jo senkin vuoksi, että kaupat ovat nykyään auki joka päivä.

Jos jokin loppuu kesken, sitä voi hakea lisää.

– Melkein voisi sanoa niin, että kerää ostoskärryyn kaikki haluamasi ja karsi sitten puolet pois, naurahtaa ruotsinkielisten marttojen kotitalousneuvoja Elisabeth Eriksson.

– Vanhat tavat kuitenkin istuvat tiukassa, joten hävikin vähentämiseksi kehitimme reseptejä jouluruokien jämille.

Ensimmäiseksi hän neuvoo suunnittelemaan joulun ateriat ja miettimään, haluaako todella syödä kolme päivää samoja ruokia? Pitääkö pöydässä olla kaikki mahdolliset jouluruuat?

– Jos joku ruokalaji jää joka joulu lähes koskemattomaksi, niin uskokaa jo: se on aika heivata tarjonnasta, Eriksson sanoo.

– Perinteet ovat hieno juttu, mutta niitä on lupa muokata omiin tarpeisiin.

Kun jouluruokaa hyvistä aikeista huolimatta jää yli, niistä voi tehdä uusia ruokia. Moni tietääkin jo, kuinka kinkku taipuu pyttipannuun ja hernekeittoon, jopa pizzan päälle, myös pakastettuna. Ammattimartalle se on vasta alkua.

–Kaiken voi hyödyntää, kun käyttää järkeä ja mielikuvitusta, Eriksson sanoo. Hän alkaa luetella esimerkkejä.

Joululaatikoista saa hyviä kasvispihvejä, kun laittaa sekaan kanamunaa ja korppujauhoja. Sitten vain pannulle paistumaan.

Rosollista saa maukkaan kasvispaistoksen, jonka joukkoon voi lisätä ylijääneitä juustoja – ja myös sen punajuurella värjätyn kermavaahdon.

– Juustot, kermat ja smetanat uppoavat paistoksiin suurinakin määrinä.

Joulukalojen kohdalla Elisabeth Eriksson kehottaa kiinnittämään erityistä huomiota kylmäketjuun. Kaloja tai niiden mätiä ei pidä myöskään seisottaa pöydässä ja tarjota kaikkea kerralla.

– Ne eivät säily kauan, joten ostakaa määrän sijaan laatua, kotitalousneuvoja painottaa.

–Kokeilkaa myös vaihtokauppoja: tee sinä lasimestarin silli toiselle, jos hän tekee graavikalan sinulle.

Joulustressin minimoimiseksi ammattimartta kannustaa miettimään omia vaatimuksia. Onko esimerkiksi joulun suursiivous pakko tehdä, vai voisiko itsensä päästää vähemmällä?

– Jos todella haluat vaihtaa hyllypaperit jouluksi, niin vaihda ihmeessä, Eriksson nauraa.

– Hyvin riittää, jos raivaa romut, pesee lavuaarit ja puhdistaa vessat. Sitten vain valoja himmeälle, kynttilät palamaan ja nauttimaan.

Marttojen jouluvinkkejä suomeksi: www.martat.fi ja ruotsiksi: www.martha.fi

Marthaförbundet

Finlands svenska Marthaförbund rf polveutuu samasta järjestöstä kuin suomenkielinen Marttaliitto ry.

Marttajärjestö aloitti toimintansa kaksikielisenä vuonna 1899 Sivistystä kodeille / Bildning i hemmen -nimisenä.

Järjestö jaettiin vuonna 1924, jolloin syntyi ruotsinkielinen Finlands svenska Marthaförbund ja suomenkielinen Marttaliitto.

Marthaförbundet on Suomen suurin ruotsinkielinen naisjärjestö. Liittoon kuuluu yli 10 000 jäsentä. Tavoite on edistää kaikkien suomalaisten naisten yhteiskunnallista asemaa ja hyvinvointia. Toiminnan lähtökohtia ovat naisten osaaminen, verkostoituminen sekä valinnanvapaus.

Marttaliitto on mukana Marthahförbundetin Svinnkampen/Hävikinkaatajat -kampanjassa välittämässä tietoa ruokahävikistä ja tähderuokien hyötykäytöstä. Ideoita hävikin vähentämiseen löytyy sivustolta www.svinnkampen.fi, Facebookista (facebook.com/marthaforbundet), Instagramista, Twitteristä (@marthaforbundet) sekä YouTubesta. Voit myös jakaa omat vinkkisi käyttämällä #svinnkampen –aihetunnistetta.

Lisätietoa: www.martha.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat