Nurmijärven kirkko kiinni tammikuun loppuun vesivahingon vuoksi – sprinklerit tutkitaan

Nurmijärven kirkko on nyt toistaiseksi suljettuna vesivahingon vuoksi.

Riikka Laine

Nurmijärven kirkko on nyt toistaiseksi suljettuna sunnuntaina sattuneen vesivahingon vuoksi.

Kirkkoherra Ari Tuhkanen arvelee, että kirkko saadaan käyttöön tammikuun lopussa.

– Näillä näkymin kirkko on taas käytössä sunnuntaina 29.1. Siihen asti kirkkoon varatut jumalanpalvelukset ja tilaisuudet on nyt tarkoitus pitää Nurmijärven seurakuntakeskuksessa, Tuhkanen kertoo.

Tuhkasen mukaan niin joulukuisen kuin tammikuisenkin vesivahingon korjaustyöt etenevät kirkossa koko ajan.

Korjaustöitä jatketaan myös kirkon käyttöönoton jälkeen.

– Rakenteiden kuivatustyö jatkuu näillä näkymin helmikuun ajan ja ehkä vielä maaliskuussakin.

– Kuivatustyön aikana kirkko on siis käytössä, mutta hirsirakenteita on näkyvissä. Siinä on samalla mahdollisuus seurakuntalaisilla nähdä kirkon vankkoja hirsirakenteita. Kuivatustyön valmistuttua paneloinnit asetetaan taas paikoilleen, Tuhkanen kertoo.

Seurakunta yrittää selvittää edelleen myös vesivahingon syytä, ja tämän vuoksi sprinklerijärjestelmän suuttimista ampulleineen lähetetään vielä erikseen tutkittavaksi Ruotsiin tekniseen laboratorioon.

– Sprinklerisuuttimet koeponnistettiin jo ensimmäisen vesivahingon jälkeen, eikä niissä silloin havaittu vikaa. Nyt sprinklerisuuttimien ampullien vaihto on jo aloitettu.

Tuhkanen kertoo, että vesivahinkoa selvittäessä on selvinnyt myös, etteivät kirkon sprinklerivahingot ole ihan ainutkertaisia.

– Vastaavia sprinklerivahinkoja on tullut seurakunnan tietoon nyt ainakin myös Kouvolassa sijaitsevassa Jaalan Verlan tehdasmuseossa.

– Onkin tärkeää, että kaikkialla maassa kiinnitetään nyt erityistä huomiota sprinklerijärjestelmien oikeaan toimintaan.

Ei vakavia vaurioita

Sunnuntainen vesivahinko oli Nurmijärven kirkossa jo toinen kuukauden sisällä. Uusin vahinko sattui viime sunnuntaina kesken messun, kun seurakuntalaiset olivat nauttimassa ehtoollista. Tällä kertaa sprinklerit laukesivat alttarin puoleisessa päädyssä.

Vahinkojen laajuudesta ei ole vielä tarkkaa tietoa, mutta kirkkoherra Ari Tuhkasen mukaan näyttäisi siltä, että peruuttamattomilta vahingoilta on säilytty.

– Museovirasto arvioi vielä maalausten ja kirkkotekstiilien tilan. Ilmeisesti ei ainakaan vakavia vaurioita ole päässyt tulemaan. Lisäksi esimerkiksi alttaritaulu on vahingoittumaton, Tuhkanen kertoo.

Written by:

Riikka Laine

Ota yhteyttä