Vapaa-aika

Nurmijärven tekojää saa pikaluistelijoilta kehuja – Krannilaan tullaan pitkänkin matkaan takaa

Krannilan rata saa luistelijoilta kehuja.

Krannilan tekojääradalla käy paljon pitkän matkan kisoihin valmistautuvia luistelijoita. Matka- ja pikaluisteluvuoro on lauantaiaamuisin.

Mia Lagström

Joukko luistelijoita kiitää lauantaiaamun hämärässä peilisileällä jäällä Krannilan tekojääradalla Nurmijärven Kirkonkylällä. Vasen käsi selän takana ja oikea rytmittää. Nelisenkymmentä vuotta pikaluistelua harrastanut röykkäläinen Kalevi Vikman kertoo, että oikea luistelutekniikka on kaiken a ja o, jotta saa vauhtia ja luisteleminen on nautinnollista.

– Oikea koordinaatio vie eteenpäin. Väärällä tekniikalla jalat menevät tukkoon ja voimat loppuvat.

Vikmanin mukaan lajissa viehättää vauhti. On nautinto kiitää peilisileällä jäällä. Hyvässä myötätuulessa nopeudet voivat nousta jopa 60 kilometriin tunnissa. Matkaa voi tehdä verkkaisempaankin tahtiin.

– Itse paahdan aina täysillä, pitäähän muusta porukasta päästä karkuun, mies naurahtaa ja antaa vuolaat kehut Krannilan tekojääradalle.

– Miksi lähteä ajamaan Oulunkylään saakka, kun täällä on näin hieno rata, pukukopit ja iso parkkialue. Jää on erinomaisessa kunnossa. Ei tarvitse pelätä railoja. Täällä on myös mahdottoman hyvä harjoitella kaarreluistelua. Suorat ovat sen verran lyhyet.

Lauantaiaamun pikaluisteluvuorossa käy monia pitkänmatkan SM-mitalisteja. Paikalle on tultu Kouvolasta, Tampereelta ja Turusta. Moni luistelijoista treenaa Kalevan Kierroksen 30 kilometrin luisteluosuudelle. Paikalla viilettää myös kunnanjohtaja Kimmo Behm, joka harjoittelee niin ikään Kalevan Kierrosta varten.

– En ole mikään hyvä. Luistelen liian pystyssä, Behm selittää hymyillen. Onneksi neuvoja ja valmennusta on antamassa pitkän linjan luistelija Matti Kilpeläinen.

Aika moni luistelijoista edustaa varttuneempaa väkeä. Tuusulalainen Raimo Stenvall täyttää syksyllä 80 vuotta. Ikä ei näy miehen menossa.

– Kun liikkuu ja tekee töitä, pysyy virkeänä. Olen juossut monia Tuusulan maratoneja ja osallistun edelleen Kalevan Kierrokseen.

Pikaluisteluun on omat luistimensa, mutta radalla käy luistelijoita myös retkiluistimilla ja ihan tavallisilla kaunoluistimilla ja hokkareilla. Vikman korostaa, että pikaluisteluvuoroon voi tulla kuka tahansa.

– Täällä käy kunto- ja retkiluistelijoita. Kaikki mahtuvat mukaan. Hitaampaa etenevät käyttävät radan ulkoreunaa.

Vikman suosittelee lajia kaikille. Hankkii vain luistimet ja tulee jäälle.

– Luistelu on mahdottoman hyvää kuntoilua. Myötätuulessa mennään täysillä ja vastatuulessa huilataan. Se on mitä parhainta intervalliharjoittelua, joka nostaa kuntoa tehokkaammin kuin tasavauhtinen lenkki.

Pikaluisteluvuoro lauantaisin

Pikaluisteluvuoro Krannilan tekojääradalla (Suojalantie 2, Nurmijärvi) joka lauantai klo 8–10. Vuoro on avoinna kaikille matka- ja pikaluistelijoille. Jäälle voi tulla myös tavallisilla kaunoluistimilla ja hokkareilla, kunhan muistaa, että hitaampaa vauhtia etenevät matkaavat radan ulkoreunalla.

Lauantaina 14.1. Krannilan tekojääradalla järjestettiin pienimuotoinen kymmenen kierroksen massalähtö. Tarkoituksena oli tutustua Nurmijärven rataan. Videokuvaa tapahtumasta löytyy netistä https://youtu.be/NArOIo8JXqI. Videon on tehnyt Hannu Saarinen.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Vapaa-aika

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat