Paikalliset

Nurmijärven muuttovoitto vaihtui tappioon – "Aallon pohjalta vielä noustaan"

Nurmijärven nettomuutto kääntyi viime vuonna tappiolle. Väestö kasvoi vain 0,3 prosenttia.

Nurmijärvi houkuttelee kävijöitä satunnaisiin tapahtumiin, mutta uusien asukkaiden saaminen on vaikeampaa.

Linda Kindt

– Laskusuunta oli odotettavissa, mutta vain 0,3 prosentin kasvu oli pettymys. Tämä on meille kunnan valmistelijoille ja päättäjillekin varmasti pohdinnan paikka, kun on totuttu vahvempaan kasvuun.

Näin kommentoi Nurmijärven kunnan kehitysjohtaja Aarno Kononen Nurmijärven tuoreita ennakkoväkilukutietoja.

Kunnan ennakkoväkiluku oli vuoden 2016 lopussa 42 024 asukasta. Kasvua viime vuonna oli vain 0,3 % prosenttia eli 127 asukkaan verran, kun tavoite oli vajaan yhden prosentin luokkaa.

Erikoista on se, että pitkään muuttovoittoisessa kunnassa nettomuutto kääntyi nyt reilun kahdensadan asukkaan verran miinukselle. Tämä oli ensimmäinen kerta 20 vuoteen, kun lähtijöitä oli enemmän kuin tulijoita.

Kononen ei tiedä selvää syytä runsaaseen poismuuttoon, mutta hän uskoo tilastossa näkyvän ainakin nuorten muuton muualle opiskelemaan.

Kononen myöntää, ettei Nurmijärvi ole vahvassa asemassa nuorten silmissä, kun joukkoliikenneyhteydetkin ovat huonommat kuin vaikkapa radanvarrella tai Kivistössä ja pääkaupunkiseudun vetovoima nuorten keskuudessa on kova. Myös Klaukkalantien ruuhkaisuus laskee vetovoimaa.

Uusien muuttajien pienentyneessä määrässä heijastuu hänen mukaansa puolestaan rakennuslupien ja valmistuneiden asuntojen väheneminen viime vuosina.

– Näyttäisi siltä, väestönkasvun väheneminen johtuu ainakin osittain siitä, että vuosina 2014 ja 2015 myönnettiin vähemmän rakennuslupia ja vuosina 2015 ja 2016 valmistui vähemmän asuntoja kuin aikaisempina vuosina.

– Viime vuoden rakennuslupatilaston perusteella odotan kuitenkin käännettä parempaan, sillä rakennuslupia myönnettiin viime vuonna edellistä vuotta enemmän. Jos Suomen talous jatkaa elpymistä, niin tilanne paranee, Kononen näkee.

Kononen muistuttaa, että valtakunnallisesti tilastoissa näkyvät myös kehyskuntien vetovoimaisuuden hiipuminen ja syntyneisyyden pieneneminen.

– Kuuma-kuntien vertailussa näyttäisi, että parhaiten vetovoimaisuutta ovat säilyttäneet radanvarsikunnat. Sipoossa kasvu oli voimakkainta, kun siellä on rakennettu paljon kerrostaloja ja sijainti on lähellä Helsinkiä.

– Näen tulevaisuudessa kuitenkin valoa, sillä meillekin tulee lisää kerrostaloja, kun Krannilan alue Kirkonkylässä ja Viirinlaakso Klaukkalassa lähtevät rakentumaan. Ja molemmille näille alueille tulee varmasti myös vuokra-asuntoja, niin Nuva:n kohteeksi kuin yksityisillekin markkinoille, Kononen kertoo.

Mihin et ole tyytyväinen Nurmijärvellä?

Voit valita kolme vaihtoehtoa.

Julkinen liikenne
29% (142 ääntä)
Tieverkko
27% (131 ääntä)
Päivittäistavarapalvelut
11% (54 ääntä)
Erikoipalvelutarjonta
10% (49 ääntä)
Asuntojen hinnat
6% (27 ääntä)
Muut palvelut
5% (24 ääntä)
Harrastustarjonta
4% (20 ääntä)
Liikunta
2% (10 ääntä)
Luonto
2% (8 ääntä)
Terveydenhuolto
2% (11 ääntä)
Koulut ja päiväkodit
2% (9 ääntä)
Ääniä yhteensä: 485

Maahanmuutto toi kasvua

Kunnanjohtaja Kimmo Behm huomautti viime viikolla Nukarin kyläillassa, että väkiluvun muutos saatiin pidettyä plussalla nimenomaan maahanmuuttajien ansiosta. Maahanmuuttajien lukumäärä kasvoi viime vuonna 161 asukkaalla, kun vielä edellisenä vuonna kasvua oli maahanmuuttajien osalta 14 asukkaan verran.

Konosen mukaan Nurmijärvi ei ole profiloitunut tarkoituksella maahanmuuttajien kunnaksi, vaan maahanmuuttajien lukumäärää nostivat erityisesti Röykässä toiminut vastaanottokeskus ja Nukarin tukiasumisyksikkö. Sama ilmiö nähtiin myös Kirkkonummella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Jo 1 457 000 asukasta – Helsingin seudun väestö kasvoi ennätyssuureksi28.12.2016 09.19
Nurmijärven väestönkasvu kääntyi laskuun – "perhesyyt vievät takaisin tuttuihin maisemiin"30.11.2016 09.05
Nurmijärven väestönkasvu hiipunut – luotto tulevaan on kova14.9.2016 06.10
Nurmijärvi nousi uudelle tuhatluvulle – kunnassa jo 42 000 asukasta25.5.2016 09.32
Nurmijärvi-ilmiö ei ole hiipumassa – lapsiperheitä muuttaa edelleen7.3.2016 06.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat