Ruoka

Yhden kattilan ihmeessä pastan tärkkelys sakeuttaa keitinveden kastikkeeksi

RUOKA Pasta kastikkeineen valmistuu vartissa, kun kaikki raaka-aineet laitetaan kerralla kattilaan.

Yhden kattilan ihme on ratsastanut muutaman vuoden ruokatrendien harjalla maailmalla. Idean ydin on helppoudessa: sekä pasta että kastike valmistetaan kertaheitolla samassa kattilassa, eikä siihen mene kuin vartin verran aikaa.

Tiina Kovanen-Bergman

Jos et ole vielä kokeillut ihmepastaa one pot wonderia, nyt on korkea aika.

Yhden kattilan ihmeen juju on siinä, että pastasta irronnut tärkkelys sakeuttaa keitinveden kastikkeeksi.

Yhdessä ja samassa kattilassa kypsyessään raaka-aineiden maku syvenee pikavauhdilla. Pasta imee maustettua nestettä, mikä on huomattavan monen mielestä niin oivallista, että se lyö perinteisen pastan mennen tullen.

Yksinkertaisimmillaan, ja Martha Stewartin alkuperäisen ohjeen mukaan, ihmepastaan ei tule montaakaan raaka-ainetta.

Kuten sanonta kuuluu, jos pidät aina varastoissasi pastaa, valkosipulia, tomaatteja ja oliiviöljyä, et koskaan jää ilman hyvää ateriaa.

Tänä päivänä ihmepastan nimeen vannovat jo miljoonat ihmiset, jotka arvostavat ruuan nopeutta ja helppoutta. Plussaa on sekin, ettei tiskiä tule kuin leikkuulaudan, veitsen, kattilan ja kauhan verran.

Suosion myötä ihmepastan reseptejä on tarjolla tuhansia, ja jokainen voi keksiä omansa. Tässä, jos missä, on sallittua kerätä kattilaan melkein mitä vain mieli tekee tai kaapista löytyy.

Muutama sääntö on silti tarpeen.

Pastaksi ei kelpaa pikapasta, vaan ainoastaan vähintään 8–10 minuutin kypsennysajan vaativa pasta. Lisäksi muiden raaka-aineiden tulee noudattaa suunnilleen samaa kypsymisaikaa.

Pasta on aina parhaimmillaan al dente, eli kun siinä on purutuntumaa. Sen takaamiseksi pitää ihmepastan kypsymistä hieman seurata, samalla kun sitä hämmentelee muutaman kerran.

Nesteen määrä on makuasia. Nestettä pitää olla vähintään sen verran, että raaka-aineet peittyvät.

Jos haluaa ihmepastaansa enemmän kastiketta, voi nestettä laittaa enemmän. Jos ei halua pastaan kastiketta kuin nimeksi, voi ylimääräisen nesteen surutta kaataa lopuksi pois.

Mausteita ihmepasta vaatii tavallista runsaammin, onhan kyseessä keitetty ruoka. Suolaa pasta imee paljon, mutta tarvittavaan määrään vaikuttaa muiden raaka-aineiden suolaisuus. Kannattaa pitää mielessä vanha totuus: suolaa saa aina lisättyä, mutta pois sitä ei saa millään.

Säilyvyys on ihmepastan miinuspuoli, mutta makuasia toki sekin.

Suositeltavaa on tarjoilla ruoka heti, koska jäähtyneen ruuan lämmittäminen näkyy heti koostumuksessa ja sopivan purutuntuman voi unohtaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat