Vaalit

Nurmijärven entinen ääniharava Jussi Niinistö: ”Ehdokasmääristä voi päätellä äänimääriä”

Klaukkalan markkinoilla metsästettiin viimeisiä ehdokkaita ja kalasteltiin ääniä.

Jussi Niinistö pääsi markkinoilla nurmijärveläisten jututettavaksi. Puolustusministeri sai keskustella niin HSL:ään liittymisestä kuin kunnanjohtajan vaihtumisesta.

Riikka Laine

Puolustusministeri Jussi Niinistöllä riitti vientiä Klaukkalan talvimarkkinoilla, kun entinen nurmijärveläinen vieraili perussuomalaisten teltalla.

Niinistö sai keskustella nurmijärveläisten kanssa niin HSL:ään liittymisestä kuin kunnanjohtajan vaihtumisesta. Kunnanjohtaja Kimmo Behm on jäämässä eläkkeelle ensi keväänä, joten Nurmijärven nokkamies tulee vaihtumaan.

Niinistöltä ei kuitenkaan herunut päättäjille vinkkiä sen kummemmin HSL-päätökseen kuin kunnanjohtajan valintaan. Vain sen hän suostui sanomaan, että joukkoliikennetilannetta tulee tarkastella nyt uudesta näkökulmasta, kun Tuusulakin on liittynyt Helsingin Seudun Liikenteeseen.

– Antaa nurmijärveläisten päättää, miten asiat on parasta hoitaa, Niinistö sanoi.

Nykyisin lähinnä valtakunnan ja maailman politiikkaan keskittyvä Niinistö kertoi seuraavansa Nurmijärven asioita toki edelleen mielenkiinnolla, koska kokee suurta lukkarin rakkautta Nurmijärveä kohtaan.

Kuntavaalien tulosta hän ei lähtenyt etukäteen suuremmin spekuloimaan, mutta sanoi, että jo ehdokasmääristä voi jotain päätellä.

– Tuskin mitään suuria muutoksia on tulossa, mutta siitä voi päätellä jo jotain, kuinka paljon ehdokkaita puolueet saavat mukaan, Niinistö arveli.

Niinistön lausunto tunnistettiin myös monen puolueen teltalla, ja sen vuoksi monet paikallisjärjestöt ovatkin tehneet paljon töitä ehdokkaiden saamiseksi.

Pikaisella markkinakierroksella kävi ilmi, että valtasuhteet ehdokasmäärissä ovat aikalailla ennallaan. Eniten ehdokkaita on tulossa sunnuntaisten tietojen mukaan suurimmilta puolueilta kokoomukselta, keskustalta ja demareilta.

Ehdokasasettelu päättyi tiistaina, joten tarkkoja lukuja ei saatu vielä tähän lehteen.

Perussuomalaisten vaalipäällikkö Maiju Tapiolinnalla ei osannut vielä sunnuntaina puolueensa ehdokkaiden tarkkoja kokonaismääriä, koska hän kertoi ehdokkaita tippuneen aivan viime metreillä lisää.

Tapiolinna myönsi, että ehdokkaiden saaminen oli alkuun nihkeää.

– Tuntuu, että ihmiset ovat olleet väsyneitä politiikkaan, eivätkä he ole saaneet tästä sitä, mitä ovat lähteneet hakemaan.

– Mutta viime päivinä tilanne on piristynyt, joten uskon hyvään lopputulokseen.

Myös keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtaja Paula Huhtala kertoi, että vaalien alusaika on vaatinut työtä, jotta nykyisin valtuuston suurimpiin kuuluva keskusta saisi eniten ehdokkaita listoilleen.

– Ehdokkaiden saannissa on näkynyt etenkin työelämän kiristynyt tilanne, sillä moni on kertonut jakavansa arvomme ja olevansa kiinnostunut, mutta asioita on ollut pakko priorisoida. Osa on sanonut suoraa, että sitten neljän vuoden päästä, kun lapset ovat isompia.

Nurmijärven kokoomuksen puheenjohtajan Arto Häggin mukaan ehdokastilanteessa näkyy puolestaan jo tulevat muutokset. Kun esimerkiksi sote-asioiden päätäntävalta on siirtymässä maakuntiin, on se vaikuttanut ehdokkaiden saantiin.

Kokoomuksen teltalla oltiin kuitenkin luottavaisia puolueen tilanteen suhteen, sillä yhteydenottoja kiinnostuneilta oli tullut vielä viimeisenä viikonloppunakin.

Oppositiopuolueiden teltoilla viesti oli hieman erilainen, sillä niin demarit, vihreät, kristilliset kuin vasemmisto kertoivat saaneensa kasaan enemmän ehdokkaita kuin edellisissä vaaleissa. Myös RKP:llä ehdokkaita on nyt kolme, kun vielä edellisissä vaaleissa heitä oli vain yksi.

Kristillisdemokraattien Erkki Mäkäräinen ja Ina Kuula olivat erityisen ilahtuneita siitä, että kristilliset ovat saaneet listoilleen muun muassa maahanmuuttajataustaisia ja muita vähemmistöjen edustajia, ja ehdokaskirjosta on saatu hyvin laaja.

Vihreiden paikallisjärjestön puheenjohtaja Leni Pispala kertoi ilahtuneensa puolestaan erityisesti nuorten kiinnostuksesta, sillä vihreät ovat saaneet ehdokkaiden joukkoon jopa viisi 90-luvulla syntynyttä.

Vasemmiston teltalla uskottiin ehdokkaiden määrän johtuneen tyytymättömyydestä ja siitä, että politiikkaan halutaan muutosta.

Demarivaltuutetut Jerry Latva, Olli Helminen ja Jenni Sandberg eivät puolestaan uskoneet pelkän valtakunnan tilanteen vaikuttavan, vaan myös paikallisten asioiden.

– Ei oppositiopuolueiden ole helpompi saada ehdokkaita. Kyse on kuitenkin kunnallisvaaleista ja paikallisesti päätettävistä asioista, demarit tuumasivat ja uskoivat ehdokkaiden hakeutuneen mukaan, koska haluavat olla turvaamassa niin lapsiperheiden kuin ikäihmisten arkea.

Pienistä ryhmistä väriä

Nykyisin Nurmijärven kunnanvaltuustossa vaikuttavien puolueiden lisäksi ehdokkaita on tulossa myös muista puolueista.

Liberaalipuolue on asettamassa kaksi ehdokasta ja Piraattipuolueella oli sunnuntaihin mennessä listallaan yksi paikallinen ehdokas.

Muiden pienten puolueiden tai valitsijayhdistysten kautta kuntavaaleihin tähyävistä Nurmijärven Uutisilla ei ole vielä tietoa.

Mahdolliset ilmoitukset voi lähettää osoitteeseen [email protected].

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Vaalit

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat