Nurmijärvi ei halua HSL:ää, vaan uusia lippuvaihtoehtoja ja liityntäliikenteen kartoitusta

Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo

Nurmijärven kunnanhallitus esittää nyt valtuustolle, että Nurmijärvi ei aloita neuvotteluita liittymisestä Helsingin Seudun liikenteeseen.

Asiasta päättää kunnanvaltuusto ensi viikon keskiviikkona.

Kunnanhallituksen jäsenistä Juha Peltonen (sd.) olisi halunnut, että asia olisi palautettu uudelleen valmisteltavaksi. Peltonen halusi, että lisäajalla olisi selvitetty ajokaluston laatua HSL-vaihtoehdossa ja neuvotteluiden aloittamisesta olisi päätetty valtuustossa kesäkuussa. Näin ollen päätösvastuu olisi siirtynyt uudelle, huhtikuussa valitulle valtuustolle, eikä 2012 valitulle nykyiselle valtuustolle.

Peltosen esityksen kannalla olivat kuitenkin vain puoluetoveri Olli Helminen (sd.) ja vihreiden Leni Pispala.

Kokoomuksen Outi Mäkelä, Petri Vaulamo ja Virpi Räty, keskustan Kirsti Handolin, Kallepekka Toivonen ja Tapio Sivula sekä perussuomalaisten Maiju Tapiolinna eivät lämmenneet Peltosen esitykselle. Kimmo Kakko (ps.) oli asiassa vaiti.

Kun Juha Peltonen ei saanut ensimmäistä esitystään läpi, päätti hän esittää vielä, että kunta käynnistäisi  Uudenmaan Ely-keskuksen kanssa joukkoliikenteen kilpailutuksen palvelusopimusasetuksen mukaisella alueellisella 1 + 1 vuoden käyttöoikeussopimuksella ja samalla käynnistäisi jäsenyysneuvottelut HSL:n kanssa mahdollisimman pikaisesti.

Kannatusta Peltonen sai jälleen puoluetoveri Olli Helmiseltä, mutta esitys hävisi koska sen kannalla olivat demareiden lisäksi vain Pispala ja Kakko.

Kokoomuksen Virpi Räty halusi puolestaan, että jos kunta jatkaa Elyn kilpailuttamalla mallille, niin Ely-keskuksen kilpailutusasiakirjoissa pitää huomioida uusia lippuvaihtoehtoja liityntämatkoihin Kivistöön. Räty halusi myös, että kunnan eri osista tutkitaan mahdollisuus liityntämatkoihin päätaajamiin.

Koska Rädyn lisäyksen kannalla olivat kaikki muut paitsi demarit, niin kunnanhallitus päätti siis esittää valtuustolle, että Nurmijärven kunta ei tässä vaiheessa aloita liittymisneuvotteluja HSL:n kanssa. Samaan päätökseen kirjattiin, että Nurmijärvi käynnistää Uudenmaan Ely-keskuksen kanssa joukkoliikenteen kilpailutuksen palvelusopimusasetuksen mukaisella alueellisella käyttöoikeussopimuksella siten, että uusi sopimuskausi käynnistyy 1.1.2019.

Lisäksi edellytetään, että tulevissa Ely-keskuksen kilpailutusasiakirjoissa tulee huomioida mahdollisuuksien mukaan sopimuksen siirtäminen tarvittaessa kesken sopimuskauden toiselle toimivaltaiselle joukkoliikennelupaviranomaiselle, ja Ely-keskuksen kilpailutusasiakirjoissa pitää huomioida uusia lippuvaihtoehtoja liityntämatkoihin Kivistöön.

Rädyn esityksen mukaisesti edellytetään myös tutkittavan, millaiset ovat liityntämatkamahdollisuudet kunnan eri osista päätaajamiin. 

Written by:

Riikka Laine

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

HSL-myönteisyys lisääntyi valtuustossa – vieläkin erilaisia näkemyksiäVanha valtuusto jyräämässä HSL-neuvottelut – uudet ehdokkaat HSL:n kannallaYllätyskäänne: Nurmijärvi päättää HSL-neuvotteluiden käynnistämisestä vasta vaalien jälkeen – vanha valtuusto silti päättämässäJoukkoliikenne jakaa asukkaiden mielipiteet – Elyn ja HSL:n malleille tasaisesti kannatustaÄänestykseen meni – Nurmijärvi otti askeleen verran etäisyyttä HSL-neuvotteluista HSL ei yllättynyt Nurmijärven nihkeydestä – "Hiihdämme omaa latuamme"Nurmijärvi antamassa pakit HSL:lle – ensimmäinen esitys julki tänään