Paikalliset

Alaikäisten vastaanottopalvelut Nukarilla loppuvat – perheryhmäkodin toiminta jatkuu

Vantalan alaikäisten vastaanottoyksikkö sulkee ovensa lokakuun lopussa. Perheryhmäkodin toiminta jatkuu ennallaan.

Johanna Erjonsalo

Alaikäisten turvapaikanhakijoiden vastaanottotoiminta Vantalan ryhmäkodissa Nukarilla päättyy lokakuun lopussa.

Tämä merkitsee ryhmäkodin johtajan Kirsi Kovasen mukaan sitä, ettei turvapaikkaa odottaville, yksin Suomeen tulleille lapsille ja nuorille tarjota enää palveluja Vantalassa.

– Alaikäisten turvapaikanhakijoiden määrä on pudonnut ja laitoksia joudutaan sulkemaan. Me olemme yksi Maahanmuuttoviraston listalla olevista suljettavista laitoksista, Kovanen kertoo.

Vantalan ryhmäkodissa on tällä hetkellä kaksi oleskelulupaa odottavaa alaikäistä, jotka siirtyvät toiseen yksikköön.

Kotoutuspalvelut eli Vantalan perheryhmäkoti jatkaa toimintaansa entiseen tapaan. Perheryhmäkodissa on 32 paikkaa oleskeluluvan ja kuntapaikan Nurmijärveltä saaneille.

Suurin osa Vantalan ryhmäkodin työntekijöistä on jo siirtynyt työskentelemään perheryhmäkodin puolelle. Kovasen mukaan odotettavissa on myös joitakin irtisanomisia.

Kovanen itse jatkaa vastaanottopalveluja Nukarilla järjestäneen Kalliolan Kannatusyhdistys ry:n palveluksessa, mutta kertoo pitävänsä lokakuun jälkeen kaikki rästiin jääneet lomat, joita on kahden kuukauden edestä. Kovasella ei ole vielä tietoa siitä, minne hän loman jälkeen sijoittuu.

– Maahanmuuttovirasto alkaa pian kilpailuttaa alaikäisten turvapaikanhakijoiden yksiköitä. Myös Kalliolan kannatusyhdistys osallistuu kilpailutukseen. Niihin yksiköihin, jotka pärjäävät kilpailutuksessa, sijoitetaan vastaisuudessa alaikäisiä turvapaikan hakijoita, Kovanen kertoo.

Kreikasta EU:n sisäisenä siirtona tulevien pakolaisten osalta tilanne on vielä Kovasen mukaan epäselvä. Linjauksia siitä, tuleeko Kreikasta Suomeen alaikäisiä vai vaikkapa pelkkiä perheitä, ei ole.

Kuusi keskusta lakkautetaan

Maahanmuuttovirasto lopettaa kuusi alaikäisten turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusta.

Keskusten toiminta päättyy lokakuun loppuun mennessä.

Vantalan lisäksi lakkautettavien yksiköiden listalla ovat Karhusaaren ryhmäkoti Helsingissä, Harvialan ryhmäkoti ja tukiasumisyksikkö Hämeenlinnassa, Vaajakosken ryhmäkoti Jyväskylässä, Kontiolahden ryhmäkoti sekä Onnelan ryhmäkoti Oulussa.

Yhteensä majoituspaikkoja vähenee 87 kappaletta.

Maahanmuuttoviraston mukaan keskusten ylläpitäjille on ilmoitettu sopimusten irtisanomisista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat