MTV: Ideologisesti työtön Ossi iskee takaisin – "Olen myös hakenut töitä"

Ossi Nyman nostatti valtavan somemyrskyn kerrottuaan viime viikolla haastattelussa, että välttelee työtä tietoisesti. Maanantaina hän sanoi, että häntä on vääristelty julkisuudessa.

MTV:n uutisvideo

Ideologisesti työtön Ossi Nyman syyttää mediaa virheellisistä väitteistä, kertoo MTV. Nyman oli maanantaiaamuna vieraana Huomenta Suomessa.

Nymanin mukaan hän on hakenut töitä viimeisen vuoden aikana ja käynyt työhaastatteluissa.

– Hesarin juttu oli virheellinen. Olen myös hakenut töitä, hän sanoo.

Hän kuitenkin kritisoi työvoimatoimistoa siitä, ettei ole saanut sieltä työpaikkatarjouksia.

– Olen ollut työkkärissä ties kuinka kauan asiakkaana ja ainuttakaan työpaikkatarjousta ei ole tullut. Koskaan. Kaikenlaisiin harjoitteluihin ja muihin kyllä patistetaan, mutta töitä on ollut tarjolla hyvin vähän, hän jyrähtää.

Nyman ei kuitenkaan itse pidä itseään työttömänä vaan kirjailijana. Hän kertoo kirjoittaneensa 13 vuotta, joista viimeiset kolme vuotta aktiivisesti uutta romaaniaan.

– En pidä itseäni työttömänä, mutta julkisuudessa minusta on tehty valtakunnan virallinen työtön ja työnvälttelijä. 

– Mielestäni en ole työtön, vaikka työttömyyskorvauksella joudunkin elämään, hän jatkaa. 

Hän myös voisi ottaa työtä vastaan.

– Sellaista, mikä tapahtuu esimerkiksi aamulla siten, että voisin käydä muutaman tunnin tekemässä töitä ja sen jälkeen hoitaa kirjoitustyöt ja sen jälkeen jäisi aikaa itsellekin, hän kertoo.

Nyman muistuttaa Huomenta Suomen haastattelussa myös siitä, että Suomessa jonkun on pakko olla työttömänä. Hän viittaa tällä suureen työttömien määrään ja toisaalta vähäiseen avoimien työpaikkojen määrään.

Itse hän on tilanteeseensa tyytyväinen.

– Pystyn elämään työttömänä, hän kertoo.

Nyman puolustaa haastattelussa myös kansalaispalkkaa. 

– Se olisi hieno tapa antaa ihmisille ihmisoikeudet. 

Ossi Nyman kertoi alun perin Helsingin Sanomien haastattelussa olevansa "ideologisesti työtön". Artikkelissa kerrottiin, että Nyman on vältellyt töitä ja elänyt tukien avulla käytännössä koko aikuisikänsä. Nymanin mukaan tukien saaminen ei ole tuottanut suuria vaikeuksia.

Uutisen jälkeen Uudenmaan te-toimisto katkaisi toistaiseksi Nymanin saaman työmarkkinatuen. Tuki katkolla te-toimiston selvityksen ajan. 

Lue myös: "Typerät hommat" eivät Ossia, 39, kiinnosta – HS: Mies on vältellyt töitä koko aikuisikänsä

Käyttäjän riikka.jokinen@media.fi kuva
Riikka Jokinen