Puheenaihe

Näin vuokra-asuntokiskurit vedättävät maahanmuuttajia Helsingin seudulla – Välitysmaksut jopa 3 500 euroa

Turvapaikanhalijoita ja maahanmuuttajia sahataan nyt silmään toden teolla pääkaupunkiseudulla. Välityspalkkiot voivat olla useita tuhansia euroja.

Veera Visuri / arkisto

Pääkaupunkiseudulla toimii hämärämiesten rinki, joka tahkoaa rahaa turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien hädällä. 

Kyse on kiskontaa lähentelevä toiminta, jonka tarkoituksena on pyytää asuntoa tarvitsevilta suuria summia käteisenä. Rahaa on nyhdetty niin Helsingissä, Espoossa kuin Vantaallakin sijaitsevista asuntokohteista.

Asuntojobbareiden haluamat rahasummat vaihtelevat suuresti. 

– Pyyntöhinta vaihtelee. Jos asuntoa etsivällä on oma yritys, saattavat pyytää jopa 3 500 euroa, muuten välitysmaksu on  600-2000 euron välillä, kertoo Kontulan keskuksessa sijaitsevassa perheyrityksessä työskentelevä yksinhuoltaja, joka on muuttanut Helsinkiin Lahdesta, mutta on alunperin kotoisin Lähi-Idästä.

– Hinta riippuu siitä, mistä päin asunto on ja kuinka kiireellinen on asunnon tarve. Jos maksat, saat asunnon heti.

Monikulttuurijärjestöjen yhteistyöverkosto Moniheli ry:n laskelmien mukaan Suomen yksin elävistä asunnottomista joka neljäs ja perheistä jopa puolet ovat maahanmuuttajataustaisia. Karut tilastot eivät silti kerro koko totuutta.

– Yli 80 prosenttia asunnottomista yöpyy tuttavansa sohvalla. Helsingissä ei myöskään tilastoida asunnottomiksi romaneja, paperittomia eikä edes kaikkia EU-maiden kansalaisia, kertoo Katto-hankkeen projektikoordinaattori Melis Arı-Gürhanlı Moniheli ry:stä.

Arı-Gürhanlın mukaan oleskeluluvan saaneet hankkivat akuutissa tilanteessa ensisijaisesti asuntonsa vapaarahoitteisilta markkinoilta. Tämä menettely johtuu asumisvaihtoehtoja koskevan tiedon puutteesta ja etnisten yhteisöjen ohjaavasta vaikutuksesta.

– Asumisongelmat muodostuvat siitä, että kohtuuhintaisia asuntoja ei ole riittävästi, mutta myös pakolaisten tietämättömyydestä ja haavoittuvasta asemasta, Arı-Gürhanlı muistuttaa.

– Kyllä ongelmat koskevat kaikkia Suomessa pidemmän aikaa asuneita, joiden kotoutumisprosessia ei ole viety kunnolla loppuun.

Viime vuonna poliisille ilmoitettiin Helsingin Sanomien mukaan kaikkiaan 92 asunnon vuokraukseen liittyvästä huijauksesta. Kuluvalta vuodelta ei ole olemassa tarkkoja lukuja.

Vuokra-asuntovälityskeinotteluun kyllästyneet järjestöt vaativat tuoreessa kannanotossaan nollatoleranssia hämärälle toiminnalle asuntomarkkinoilla. Kannanoton on allekirjoittanut kaikkiaan nelisenkymmentä kansalaisjärjestöä.

Asunnottomien yötä vietetään 17. lokakuuta 2017.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

"Vuokra-asuntomarkkinoilla muhii nyt pommi" – kiinteistövälittäjäpomo selittää ilmiön kaksi syytä29.9.2017 06.20

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat