Kaikki sankarivainajat saavat oman kunniaseppeleen Nurmijärvellä – kunniavartiota ei tule

Jokaiselle sankarihaudalle tulee oma kunniaseppele. Myös seppelpartiot kiertävät hautuumailla. Kuvituskuva.

Arkisto

Nurmijärven jokaiselle sankarihaudalle ei riittäisi kunniavartijaa.

Nurmijärven jokaisella sankarihaudalla ei nähdä tulevana itsenäisyyspäivänä omaa kunniavartijaa.

Tampereen malliin ei tartuta resurssipulan vuoksi.”

Kirkkoherra Ari Tuhkasen mukaan Tampereen malliin ei tartuta täällä resurssipulan vuoksi.

– Tarvitsisimme jokaiselle sankarihaudalle henkilön, jonka pitäisi olla saman ikäinen kuin sankarivainaja. Tämä tarkoittaa, että tarvitsisimme yksistään Kirkonkylälle noin sata 21–26-vuotiasta. Itsenäisyyspäivän aamuna se on käytännössä mahdotonta, Tuhkanen sanoo.

Uudenmaan liitosta liikkeelle lähtenyttä ajatusta kunniavartijasta jokaisella sankarihaudalla pohdittiin kansalaisjärjestöjen yhteisessä juhlatoimikunnassa, jonka puheenjohtaja Tuhkanen on.

– Totesimme resurssien puutteen ja teimme sellaisen linjauksen, että jokaiselle sankarihaudalle sekä Kirkonkylällä että Rajamäellä tulee pieni havuseppele, jossa on nauha. Sankarihaudoilla on kunniavartiostot, ja seppelpartiot kiertävät aiempien vuosien tapaan, Tuhkanen kertoo.

Tuhkanen toivoo, että Nurmijärvi olisi voinut olla mukana Tampereelta monelle paikkakunnalle levinneessä hienossa eleessä.

– Tämä on kuitenkin realismia. Olisi noloa, jossa yhdellä haudalla olisi kunniavartiossa joku, toisella ei. Sankarivainajien sukulaisista monet tulevat itsenäisyyspäivänä haudalle ja heistä tuntuisi pahalta, jos oman omaisen haudalla ei olisi ketään.

Työtehoseuran opiskelijat ovat jo tehneet noin 60 kunniaseppelettä.

Käyttäjän Taina Joutsen kuva
Taina Joutsen