Puheenaihe

Perjantaina pelti rytisee maanteillä eniten – älä kiirehdi viikonloppuruuhkassa

Perjantai on Suomessa erityisen kolarialtis viikonpäivä liikenteessä. Kiire ja hätäily eivät ainakaan helpota ruuhkassa etenemistä.

Päivi Tuovinen / Arkisto

Perjantaisin sattuu eniten törmäyksiä, parkkipaikkavahinkoja, tuulilasien rikkoutumisia ja eläinkolareita. Liikenteessä kiirehtiminen ja siitä johtuva liiallinen tilannenopeus on yleisin syy kolareihin.

Asia selviää Ifin vahinkotilastoja tutkimalla. Tilastojen perusteella perjantai on varsinainen musta lammas viikonpäivien joukossa. Kun suomalaiset suuntaavat vapaiden viettoon, autot naarmuuntuvat erityisesti markettien pihoilla.

Peräti 40 prosenttia kaikista vahingoista on pysäköintivahinkoja. 

Maanteillä taas kolaroidaan viikonlopun menoliikenteessä muita päiviä enemmän. Peltivaurioiden lisäksi henkilövahinkojakin sattuu muita viikonpäiviä enemmän.

– Perjantain menoliikenne painottuu muutamiin loppuiltapäivän ja alkuillan tunteihin, mikä aiheuttaa ruuhkaa teillä. Tyypillistä on, että kiirehtimisen vuoksi nopeudet kasvavat ja turvavälit lyhenevät, mikä kasvattaa onnettomuusriskiä, vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela Ifistä muistuttaa.

Lähestyvä talvi vaatii autoilijalta erityisen asenteen muutoksen. 

– Autoon ei pitäisi hypätä kiireellä, vaan auton puhdistamiseen ja matkantekoon on hyvä varata reilusti aikaa ja huomioida, että ajokeli voi muuttua äkillisesti, Koskela sanoo.

Talviautoilun turvallisuutta lisäävät riittävän turvavälin pitäminen, ajonopeuden suhteuttaminen olosuhteisiin ja huolehtiminen siitä, että autosta varmasti näkee hyvin.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat