Impivaaran joulu hiipii Monikkoon – "Tällä kertaa tiernapojat ovat vierailla vesillä"

Penkkirivit täyttyvät, kun Impivaaran joululujuhla valtaa Monikkosalin. Lea Hirvasniemi-Haverinen kertoo, että esitystä on valmisteltu syksystä lähtien.

Ulla Yliherne

TEATTERI Koko perheen joulujuhlassa selvitetään, ovatko jouluvalmistelut muuttuneet sadan vuoden aikana.

Teatteri Pikku Kiven lapset ja nuoret ovat olleet joulutunnelmissa jo pitkin syksyä. On improvisoitu, mietitty roolituksia ja kehitetty esitettäviä hahmoja.

Kaikki huipentuu lauantaina 10. joulukuuta, kun Monikkosalissa vietetään Impivaaran joulua.

– Kyseessä on koko perheen joulujuhla, joka on samalla myös Pikku Kiven jouluesitys. Juhla toteutetaan ajatuksella meiltä teille, Teatteri Pikku Kiven ohjaaja Lea Hirvasniemi-Haverinen kuvailee.

Tällä kertaa tiernapojat ovat vierailla vesillä.”

Jo viidettä kertaa järjestettävän joulujuhlan nimi juontaa juurensa Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen kohtaukseen, jossa veljekset viettävät joulua. Veljesten jouluilta saa kuitenkin odottamattoman käännöksen, kun Impivaaran talo syttyy tuleen.

Hirvasniemi-Haverisen mukaan Monikon esitys on kevennetty versio alkuperäisestä tarinasta. Esille pääsevätkin lapsinäyttelijöiden ajatukset ja kannanotot suomalaisesta joulusta.

– Suomi 100 -juhlan mukaan olemme laajentaneet esityksen teemaa Seitsemän veljeksen joulusta suomalaiseen jouluun. Koska suomalaisessa joulussa taas on paljon vaikutteita muualta maailmasta, lopulta käsissämme onkin melko globaali jouluteema, Hirvasniemi-Haverinen pohtii.

Juhlasta onkin tulossa Hirvasniemi-Haverisen mukaan enemmän hauska kuin harras.

– Esityksessä otetaan selvää, miten joulun vietto on muuttunut sadassa vuodessa. Se, liikutaanko esityksessä tästä hetkestä menneisyyteen, vai menneisyydestä tähän päivään, on vielä salaisuus, hän toteaa.

Impivaaran joulujuhlaa vietetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa Monikossa. Hirvasniemi-Haverisen mukaan iso näyttämö tuo omat haasteensa muun muassa valosuunnittelulle, mutta lavan valloitusta odotetaan jo innolla.

– Hienoa, että meillä on tällainen paikka, kun Monikko, hän kiittelee.

Teatteri Pikku Kiven näyttelijöiden lisäksi joulujuhlassa esiintyy Kivi-juhlien näyttelijöitä sekä Jukolan tiernapojat.

– Tosin tällä kertaa tiernapojat ovat vierailla vesillä, Hirvasniemi-Haverinen vihjaa, mutta ei halua paljastaa enempää.

Luvassa on myös musiikkia niin yhteislaulujen kuin musiikkiesitysten merkeissä. Säestyksestä vastaa Urpo Rauhala, musisoimassa on myös Olli Yliharja, Liisa Sunila ja Himmeli.

Ja mitäpä olisi joulujuhla ilman joulupukki ja tämän muoria.

– Joulupukin kanssa pääsee varmasti ottamaan selfieitä, Hirvasniemi-Haverinen lupaa.

Teatteri Pikku Kivi

Nurmijärven Kivi-juhlat tarjoaa teatteritaiteen koulutusta 7–17-vuotiaille lapsille ja nuorille.

Koulutuksessa harjoitellaan mm. puhe-liike- ja ääni-ilmaisua, improvisoidaan sekä tehdään esitys.

Osallistujilla on myös mahdollisuus päästä Kivi-juhlien näytelmiin.

Opetusta järjestetään Klaukkalassa, Kirkonkylässä ja Rajamäessä.

Ensi kesänä Pikku Kiven näyttelijöitä nähdään Aleksis Kiven elämään ja lapsuuteen perustuvassa näytelmässä Paloon nallikat.

Näytelmää esitetään Kivi-juhlilla.

Written by:

Ulla Yliherne

Ota yhteyttä