Puheenaihe

HS: Asenteet maahanmuuttoa kohtaan lientyneet 2010-luvulla – lähes puolet suomalaisista haluaa Suomeen lisää maahanmuuttajia

Kuvituskuva.

Kuvituskuva/Johanna Erjonsalo

Yhä useampi haluaa Suomeen lisää maahanmuuttajia, ja yhä harvempi vastustaa maahanmuuttoa, selviää Helsingin Sanomien gallupista. Kuluvan vuoden lokakuussa lähes puolet suomalaisista, 47 prosenttia, halusi Suomeen lisää maahanmuuttajia. Se on 11 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuonna 2010, jolloin näin ajatteli 36 prosenttia suomalaisista.

Maahanmuuttoa vastustavien määrä taas on pudonnut selvästi: Vuonna 2010 valtaosa suomalaisista, 59 prosenttia, ei halunnut Suomeen lisää maahanmuuttajia. Tänä vuonna 18 prosenttiyksikköä vähemmän eli 41 prosenttia oli tätä mieltä, kertoo HS.

Maahanmuuttoon erikoistuneen sosiologian apulaisprofessori Lena Näreen mukaan muutoksen taustalla on se, että taloudellisesti vaikeina aikoina asenteet maahanmuuttoa kohtaan tyypillisesti kiristyvät.

Asenteenmuutoksen taustalla on Näreen mukaan myös se, että ihmiset ovat ymmärtäneet Suomen väestön ikääntymisen. Työikäisten työssä käyvien veronmaksajien määrä vähenee, ja vanhuksia on paljon.

Suomalaisista 67 prosenttia oli lokakuussa 2017 täysin tai osittain sitä mieltä, että kaikkien, jotka haluavat tulla Suomeen asumaan ja tekemään työtä, on saatava tulla tänne. Selvästi harvempi suomalainen ajatteli näin vuonna 2006, mutta silloinkin puolet oli työn toivossa Suomeen muuttamisen kannalla täysin tai osittain.

Suomalaisten arviot siitä, kuinka paljon maassa ilmenee rasismia, ovat pysyneet HS-gallupeissa suunnilleen samoissa lukemissa yli kymmenen vuotta. Tänä vuonna 67 prosenttia suomalaisista arvioi, että rasismia ilmenee paljon tai melko paljon. Vuonna 2006 tulos oli neljä prosenttiyksikköä pienempi.

Tutkimusyritys Kantar TNS toteutti tutkimuksen Helsingin Sanomien tilauksesta. Kantar TNS keräsi aineiston tietokoneavusteisilla puhelinhaastatteluilla. Haastatteluja tehtiin 1 005 ja aineisto kerättiin 16.–27.10.2017. Tulosten virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue Helsingin Sanomien uutinen kokonaisuudessaan täältä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat