Paikalliset

Tällainen on Outi Mäkelän Linnan juhlien puku – "Toivoin fantasiateemaa"

JUHLAT Kansanedustaja Outi Mäkelä astelee Linnan juhliin asussa, joka on saanut inspiraation kansallislinnusta.

Sinikka Nikander on suunnitellut Outi Mäkelän Linnan juhlien puvut jo useamman vuoden. Tänä vuonna Mäkelän puvun nimi on Suomen joutsen.

Johanna Erjonsalo

Nurmijärven kunnanhallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Outi Mäkelä (kok) astelee tänä vuonna Linnan juhliin puhtaanvalkoisessa puvussa. Puvun väritys, samoin kuin muotokieli on lainattu joutsenelta.

– Pukuni nimi on Suomen joutsen, Mäkelä paljastaa.

Mäkelä luottaa puvun suunnittelussa luottonaiseensa, lohjalaiseen tekstiiliartesaani Sinikka Nikanderiin, joka on vastannut Mäkelän Linnan juhlien puvuista jo seitsemän vuoden ajan.

– Idea Outin pukuun lähti Suomen kansallislinnusta, laulujoutsenesta. Laulujoutsen edustaa puhtautta ja valoa, ja on toivon ja uusien vaikutteiden symboli, Nikander kuvailee.

Toivoin pukuun fantasiateemaa.”

Mäkelä kertoo antaneensa Nikanderille vapaat kädet puvun suunnittelussa. Yksi toive hänellä kuitenkin oli.

– Toivoin pukuun fantasiateemaa. Sitä, että asu olisi veistoksellinen ja näyttävä, hän luettelee.

Ja sellaisen hän myös sai.

– En tietenkään rakentanut varsinaisia joutsenen siipiä, mutta siipimäisiä fantasiaelementtejä kylläkin. Ne ovat puvun avonaisessa takaosassa. Halusin, että puku on kuin joutsen eli kaunis ja siro. Sen takia siinä ei ole esimerkiksi hulmuavia helmoja, Nikander selventää.

Suunnittelijan mukaan Mäkelän puvun muotokielestä tulee mieleen myös purjelaiva Suomen joutsenen tuulen täyttämät purjeet.

Haute couturea ja fantasiaa yhdistelevän puvun tekeminen oli Nikanderin mukaan erityisen haastavaa.

– Pelkästään puvun kaavoitukseen meni kolme päivää, sillä sen piti onnistua nappiin. Materiaalien valinnassa piti olla tarkkana, sillä vaikka puku näyttää pieneltä ja sirolta, siinä on paljon painavaa kangasta. Tässä työssä halusinkin kokeilla omia rajojani ja haastaa itseni, Nikander paljastaa.

Mäkelän lisäksi Presidentinlinnassa nähdään tänä vuonna myös toinen Nikanderin luomus. Kansanedustaja Tytti Tuppuraiselle (sd) suunnitellun puvun nimi on Suomenneito.

Tämän vuoden itsenäisyyspäivänjuhla on Outi Mäkelän mukaan erityinen Suomen juhlavuoden takia.

– Odotan myös, että pääsen onnittelemaan presidenttiparia heidän tulevasta lapsesta. En ole vielä ehtinyt tavata kasvokkain rouva Jenni Haukiota hänen raskausaikana, Mäkelä toteaa.

Ennen Linnaan astelemista Mäkelällä osallistuu Rajamäen kirkossa järjestettävään jumalanpalvelukseen ja seppeleidenlaskuun.

Linnan juhliin valmistautumiseen vierehtää noin kolme tuntia.

– Sinikan kanssa työskentelyssä parasta on, että hän suunnittelee koko kokonaisuuden aina meikkiä ja kampausta myöden asusteisiin saakka, Mäkelä kiittelee.

Katsotko Linnan juhlia?

Kyllä
85% (181 ääntä)
En
15% (32 ääntä)
Ääniä yhteensä: 213

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Outi Mäkelä Linnan juhliin kettusomisteissa – asu ei ole kannanotto3.12.2016 07.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat