Ruoka

Joulun perinneruuat tuovat tutun tunnelman - Marttojen neuvoilla pääset vähemmällä

RUOKA Marttojen reseptit kinkulle, laatikoille, lasimestarin sillille ja luumukiisselille ohjaavat tuttuihin joulun makuihin.

Sinappi-korppukuorrutus on perinteisin tapa koristaa joulukinkku, jonka ostaa joulupöytäänsä noin 70 prosenttia suomalaisista kotitalouksista.

Marttaliiton kuva-arkisto Laura Riihelä

Joulun lähestyminen tietää kiireitä myös Marttaliitossa: yhteydenottoja tulee poikkeuksellisen paljon liittyen jouluruokiin, niiden valmistukseen ja säilyvyyteen.

Perinteiset tarjoilut ovat siis edelleen arvossaan.

– Ruualla on suuri merkitys joulutunnelmassa. Jouluna halutaan ne lapsuudesta tutut tuoksut ja maut, Marttaliiton kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen kertoo.

– Kinkku on yhä joulupöydän kunkku, ja laatikoita tehdään yleensä useampia.

Entisaikoina joulupöytään pyrittiin saamaan herkkuja koko vuoden edestä. Vaikka arki oli köyhää, jouluna pantiin pöytä koreaksi.

Yltäkylläisyys leimaa joulua edelleen, mutta sen rinnalle on noussut huoli hävikistä.

Arja Hopsu-Neuvonen neuvoo jakamaan makuelämykset.

Glögiä ja joululeivonnaisia voi nauttia hyvän aikaa ennen varsinaista juhlapyhää.

Juhlapöydän tarjoilut voi puolestaan jaksottaa sen sijaan, että laittaa kaiken tarjolle yhtä aikaa.

– Harva haluaa syödä samaa ruokaa kolmea päivää, joten mielestäni on kokeilemisen arvoinen idea jakaa eri ruokia eri päiville.

Jouluruokien loppuminen kesken on sinnikäs huolenaihe, joka osaltaan ajaa ylilyönteihin.

Arja Hopsu-Neuvonen kannustaa ajattelemaan asiaa uudelta kantilta: voi olla vapauttavaa, jos joku jouluruoka saadaan syötyä loppuun.

– Esimerkiksi laatikoita syödään aterialla vain muutama lusikallinen per henkilö. Itse olen ihan kirjoittanut ylös, mikä menekki on ollut, Hopsu-Neuvonen sanoo.

– Seuraavana jouluna osaan arvioida sitten paremmin. Ruokaa syödään arviolta keskimäärin noin 600 grammaa per ruokailija.

Jouluvalmisteluiden työmäärä on melkoinen, jos kaiken tekee viimeisen päälle perinteiden mukaan. Jo yksin jouluruokien valmistukseen menee paljon aikaa monine työvaiheineen - kuorimiseen, pilkkomiseen, keittämiseen ja paistamiseen.

Marttaliiton kehittämispäällikkö muistuttaa, että nykyaikana keittiössäkin on mahdollista päästä vähemmällä.

– Joskus voi olla edullisempaa tehdä kaikki alusta alkaen itse, mutta suosittelen ottamaan oikoteitä, jos aika ja voimat eivät tahdo riittää, Hopsu-Neuvonen sanoo.

– Laatikoihin voi hyvin ostaa valmiita soseita, tai vaikka valmiita laatikoita, joita voi halutessaan tuunata kermalla ja mausteilla.

Muista ottaa kinkku ajoissa sulamaan

Pakastetun joulukinkun sulatukseen kuluvaan aikaan vaikuttaa kinkun koko ja sulatustapa.

Parhaaseen lopputulokseen päästään, kun kinkun annetaan sulaa hitaasti jää- jääviileäkaapissa avaamattomassa pakkauksessaan.

Kinkku säilyy sulaneenakin hyvänä jääkaapissa pari päivää, joten se kannattaa ottaa sulamaan mieluummin vuorokausi liian aikaisin kuin vuorokausi liian myöhään.

Luullinen kinkku sulaa hitaammin kuin luuton, sillä luu varaa itseensä kylmää ja pitää kinkun pidempään jäisenä.

Kun kinkku on saanut sulaa rauhassa jääkaapissa, sen on hyvä antaa olla huoneenlämmössä, kunnes sisälämpötila 8-10 astetta. Tämän vuoksi lihalämpömittari kannattaa laittaa kinkkuun jo tässä vaiheessa.

Suuntaa antavia kinkun sulatusaikoja jääkaapissa: 2-4 kg:n kinkku noin 2-3 vrk, 6-8 kg:n kinkku noin 3-4 vrk ja 10-12 kg:n kinkku jääkaapissa noin 4-5 vrk.

Lähde: Marttaliitto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat