Puheenaihe

Ulkomaalaiset sijoittajat asialla: Sadat suomalaiset saavat nyt töitä

Ulkomaisten yritysten jatkoinvestoinnit Suomeen luovat ennätysmäisesti työpaikkoja.

Meyerin Turun telakalla tehtiin kesällä Mein Schiff 6 -risteilijää. Nyt telakalle palkataan satoja työntekijöitä lisää. Arkistokuva.

Janne Koivisto

Finpron Invest in Finlandin mukaan kansainväliset suorat investoinnit suomalaisiin yrityksiin ovat jatkaneet kasvuaan erityisesti euromääräisesti. Tänä vuonna uusia ulkomaisia yrityksiä on tullut Suomeen marraskuun loppuun mennessä 180. Tänne jo etabloituneet ulkomaalaisomisteiset yritykset ovat tehneet 150 jatkoinvestointia, mikä on näkynyt erityisesti mittavina rekrytointeina.

Toimialoittain tarkasteltuna Suomeen suuntautuvat ulkomaiset suorat sijoitukset kohdistuvat palvelualoista erityisesti rahoitus- ja vakuutustoiminnan yrityksiin (31 prosenttia kaikkien toimialojen sijoituskannasta) ja muiden palveluiden yrityksiin (30 %). Teollisuudessa eniten sijoituksia on tehty metalliteollisuuden (12 %) sekä kemianteollisuuden yrityksiin (10 %).

Suurin osa uusista yrityksistä sijoittui erityisesti liike-elämän palveluihin, terveydenhuolto- ja hyvinvointisektorille sekä ICT-sektorille.

Investointien mahdollistama liiketoiminnan laajentaminen on tuonut Suomeen merkittävän määrän uusia työpaikkoja. Yritykset tekevät merkittäviä investointeja esimerkiksi lisätäkseen olemassa olevaa kapasiteettia tai uudistaakseen tuotantoteknologiaa uusien, innovatiivisten tuotteiden valmistamiseksi. IT-alan ammattilaisille on myös kysyntää.

– Tehdyt jatkoinvestoinnit kertovat sen, että kansainväliset yritykset haluavat sitoutua Suomeen pitkäaikaisesti ja ovat tulleet tänne jäädäkseen. Niillä on rohkeutta ja kykyä kasvaa täällä, millä on selvä vaikutus parantuneeseen työllisyystilanteeseen, kertoo Antti Aumo, Finpron Invest in Finland -yksikön johtaja.

Ruotsalaisen Telian omistukseen siirtynyt ja Turkuun laajentumisesta ilmoittanut ict-palveluyritys Nebula on kertonut rekrytoivansa sata uutta it-ammattilaista. Laajentumisen lisäksi yhtiö kertoo rekrytointien syyksi käynnissä olevan voimakkaan kasvun.

Sandvik puolestaan palkkaa 100 uutta työntekijää Turun Runosmäessä sijaitsevaan tehtaaseensa, jonne se rekrytoi vuoden 2016 syksyllä 50 uutta työntekijää. Uusimpien rekrytointien jälkeen tehtaan palveluksessa on yli 600 henkilöä. Sandvik kaksinkertaistaa tuotantokapasiteettinsa kaivosteollisuuden parantuneen tilanteen ansiosta.

Transtech Oy, joka on osa Škoda Transportation Group -konsernia, on palkannut vuonna 2017 jo noin 50 työntekijää ja 30 toimihenkilöä, joista suurin osa on sijoittunut Kainuuseen. Transtechilla on noin 500 vakituista työntekijää ja noin 100 vuokratyöntekijää.

Hyvä työllistämisvire jatkunee myös vuonna 2018. Esimerkiksi Mayerin Turun telakka on ilmoittanut palkkaavansa ensi vuoden loppuun mennessä 500 uutta työntekijää. Myös Transtechin tavoitteena on palkata ensi vuonna väkeä lähes saman verran kuin tänä vuonna.

– Teknologian jättiläisenä ja loistavana innovaatioympäristönä maailmanluokan osaajineen Suomi on ulkomaisille yrityksille hyvä ja houkutteleva liiketoimintaympäristö. Maamme on poliittisesti vakaa, jonka lisäksi kansainväliset yritykset arvostavat hallintomme läpinäkyvyyttä sekä meillä vallitsevaa tasa-arvoa, Aumo jatkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat