Puheenaihe

Verottajan idea: Virkamiehet paljastamaan kupruja tekeviä kollegoita

Suomessa on havaittu jonkin verran rakenteellista korruptiota, jota ei useinkaan edes mielletä korruptioksi. Kyseessä saattavat olla erilaiset kytkökset tilaajan ja tuottajan kesken. Kuvituskuva.

Arkisto/Crista Lassfolk-Feodoroff

Verohallinto satsaa harmaan talouden torjuntaan yhdessä kaupunkien kanssa. Yhteistyön tarkoituksena on lisätä etenkin tietämystä harmaan talouden ilmiöistä ja korruption havaitsemisesta.

Verottaja esittää muun muassa, että kaupunkien virkamiehet saisivat oman sisäisen vihjekanavan, jonka avulla he voivat ilmoittaa havaitsemistaan tapauksista. Vihjekanavan katsotaan edesauttavan tapauksien esiintuloa.

Verohallinto auttaa kaupunkeja kehittämään omaa harmaan talouden torjuntaansa ja tunnistamaan sen ilmenemismuotoja yhteistyössä Kilpailu- ja kuluttajaviraston kanssa.

– Kiinnittämällä huomiota esimerkiksi hankintapäätöksenteon menettelyihin, voidaan korruptiota estää tehokkaasti. Harmaan talouden ilmiöiden torjumisessa voidaan toisaalta hyödyntää tilaajavastuu- ja hankintalakien edellytyksiä, selvittää Verohallinnon ylitarkastaja Tarja Valsi.

 Kyseessä saattavat olla erilaiset kytkökset tilaajan ja tuottajan kesken tai pyritään jollakin tavalla vaikuttamaan päättävässä asemassa olevaan osapuoleen."

Suomessa on kansainvälisillä mittareilla mitattuna vähän korruptiota, Transparency Internationalin vuotuisen listauksen mukaan kolmanneksi vähiten maailmassa.

Suomessa on kuitenkin havaittu jonkin verran rakenteellista korruptiota, jota ei useinkaan edes mielletä korruptioksi.

– Kyseessä saattavat olla erilaiset kytkökset tilaajan ja tuottajan kesken tai pyritään jollakin tavalla vaikuttamaan päättävässä asemassa olevaan osapuoleen, kuvailee Verohallinnon ylitarkastaja Tommi Lehtinen.

Valsi kertoo, että korruptiota voi esiintyä monessa muodossa ja monenkokoisissa liiketoimissa.

– Ilmenemismuodot voivat olla moninaisia, siksi jokaisessa organisaatiossa kannattaa tarkastella avoimesti toimintatapoja ja valvontaa. Jos ajatellaan, ettei omassa organisaatiossa olisi tähän liittyviä ongelmia, ei niitä silloin havaitakaan, Valsi huomauttaa.

Talousrikollisuus ja harmaa talous aiheuttavat yhteiskunnalle miljardien menetyksiä veroissa ja maksuissa. Tämä heikentää hyvinvointivaltion rahoituspohjaa ja haittaa tervettä yritystoimintaa. Tavoitteena on, että Suomi on jatkossa kärkimaa harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat