Ruoka

Moderni joulumenu syntyi kompromissina maakuntien perinteisille juhlatarjoilulle - Tässä tyylikkäät reseptit

RUOKA Maakuntien ruokaperinteisiin perehtynyt Juuli Hakkarainen teki uuden joulumenun, jossa on kaikille tuttuja makuja.

Joulumenun voi tehdä hieman uudella tavalla, kun ruuissa on riittävästi tuttuja elementtejä ja makuja. Juuli Hakkaraisen joulumenun pohjana ovat Modernia maakuntaruokaa -kirjan reseptit ja satokausiajattelu.

Kaisu Jouppi

Keskustelu joulupöydän tarjoiluista on usein suurien tunteiden värittämää. Moni kokee, että oman lapsuuskodin jouluruuat ovat ne ainoat ja oikeat.

Kun perheissä sitten yhdistellään kahden tai useamman perheen perinteitä, on tehtävä kompromisseja.

Maakuntien perinneruokiin perehtynyt ruokakirjailija Juuli Hakkarainen tulee avuksi.

Aluksi hän vahvistaa alueelliset erot, mutta arvelee niiden koskevan nykyään lähinnä yksittäisiä ruokalajeja.

Esimerkiksi Länsi-Suomessa rosolli ja laatikot, myös maksalaatikko, kuuluvat yleisesti joulupöytään. Idässä joulupöytään katetaan usein karjalanpaisti ja -piirakat, joita muualla voidaan vierastaa.

Lapissa saatetaan syödä joulunakin poroa, kun sen rooli jää etelämpänä Petteri Punakuonoon.

– Taitaa olla niin, että yhtä alkuperäistä suomalaista jouluruokaperinnettä ei varsinaisesti ole, Hakkarainen sanoo.

– Monet jouluruuat ovat alkujaan säätyläisten juhlaruokia, ja vielä useammin ne ovat peräisin kekrin juhlaperinteistä.

Suomalaisen joulupöydän yhteinen perusta ovat sesonkiin sopivat raaka-aineet, kuten kotimaiset juurekset, kasvikset ja marjat. Niiden pohjalta Juuli Hakkarainen kokosi uudenlaisen joulumenun säilyttäen riittävästi tuttuja elementtejä.

Laatikot hän vaihtoi palsternakkapyreeseen ja kinkun possunkylkirullaan olutkastikkeella.

– Olut on yksi pitkäaikaisimmista jouluperinteistämme koko Suomessa, koska sitä on nautittu jouluisin jo vuosisatoja, Hakkarainen sanoo.

– Porsaankylki voi olla kätevä vaihtoehto kinkulle, jos syöjiä on vähän.

Ruokakirjailijan kotona syödään tänä vuonna uusi joulumenu, ja jo aatonaattona.

Jouluaattona pöytään katetaan laaja valikoima jouluisia kalaruokia, joiden kanssa juodaan samppanjaa.

Tavoite on saada vaihtelua ja vähentää hävikkiä.

– Olemme joulun mieheni kanssa kaksin, joten nyt on otollinen aika uusille jouluruuille, Hakkarainen kertoo.

– Mieheni on Lapista, minä Uudeltamaalta ja sukuni luovutetun Karjalan alueelta sekä Pohjois-Savosta, joten jouluruokaperinteistä on tehty meilläkin monet kompromissit.

Lisätietoa: maakuntaruoka.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Ammattikokki kehitti joulupöytään viisi uutta kalareseptiä – eniten yllätti silakka18.12.2015 08.36
Joulun jälkiruoka: Helppoa ja nopeaa tai perinteisesti pitkän kaavan mukaan8.12.2016 19.00
Marianne Heikkilä povaa: Ruispiparit ovat joulun seuraava hitti14.12.2015 09.12
Joulun perinneruuat tuovat tutun tunnelman - Marttojen neuvoilla pääset vähemmällä8.12.2017 19.45
Joulustressi ja ruokahävikki minimiin marttojen neuvoilla15.12.2016 15.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat