Paikalliset

Influenssa ruuhkautti Nurmijärven terveysasemat – "Vuodeosastolle laitettiin sulku"

Influenssa on ruuhkauttanut Nurmijärven terveysasemat.

Joulukuun puoliväliin mennessä influenssarokoituksen on saanut 7 790 nurmijärveläistä. Rokotetta on yhä saatavilla. Kuvituskuva.

Pekka Salonen

Influenssa jyllää nyt täydellä teholla Nurmijärvellä. Se saavutti kunnan heti uudenvuoden jälkeen, hieman viimevuotista myöhemmin.

– Akuuttivastaanotto on aikamoisen täynnä ja vuodeosastolle on jouduttu laittamaan sulku. Sinne ei oteta uusia potilaita ennen kuin tilanne rauhoittuu. Myös Hyvinkään sairaalasta on tullut ruuhkailmoituksia, johtava ylilääkäri Ilpo Salminen kertoo.

Vuodeosaston ruuhkaa puretaan siirtämällä kuntoutusta tarvitsevia potilaita Kiljavan sairaalaan ja ottamalla potilaita pitkäaikaisosaston kotiin kuntoutuvien yksikköön mikäli siellä on tilaa.

Hyvinkään sairaalasta nurmijärveläisiä potilaita voidaan lähettää jatkohoitoon myös muihin kuin oman kunnan vuodeosastolle.

Akuuttivastaanotolle ei Salmisen mukaansa kannata lähteä suoraan, vaan ottaa sinne ensin yhteyttä puhelimitse.

Perusterveille influenssapotilaille Salminen suosittelee normaalia kotihoitoa eli lepoa ja juotavaa sekä kuumetta alentavaa lääkitystä. Hän muistuttaa myös käsienpesusta influenssan leviämisen suitsijana.

Influenssan erottaa tavallista flunssasta äkisti nouseva korkea kuume, päänsärky sekä lihas- ja nivelsärky.

Ainakaan influenssan alkuvaiheessa ei yleensä esiinny nuhaa.

– Tänä vuonna influenssakausi on käynnistynyt B-influenssalla, yleensä se alkaa A-influenssalla. Influenssarokotus tehoaa huonommin B-influenssaan, mutta tutkimuksen mukaan toistuvalla rokotuksella on joka tapauksessa influenssaa lieventävä vaikutus.

Nurmijärvellä oli joulukuun puoliväliin mennessä 7 790 influenssarokotuksen saanutta. Rokotetta on edelleen saatavissa.

– Vasteen kehittymiseen menee pari viikkoa, joten se, ehtiikö rokote vielä suojata tämän talvista influenssa-aaltoa vastaan, on tuurissaan, Salminen sanoo.

Oletko ottanut influenssarokotteen?

Kyllä
53% (125 ääntä)
En
47% (112 ääntä)
Ääniä yhteensä: 237

Päivityksessä ongelmia

Nurmijärven terveysasemien potilastietojärjestelmät päivitettiin uuteen versioon 3. tammikuuta.

Potilastietojärjestelmä toimii edelleenkin vain osittain, ja hidastaa sellaisena vastaanottotyötä.

Sähköinen reseptiliikenne ei toiminut päivityksen jälkeen viiteen päivään, ja reseptit jouduttiin kirjoittamaan käsin. Nyt eReseptit taas toimivat.

Johtava lääkäri Ilpo Salminen on tyytymätön järjestelmän toimittaneen ja päivittäneen Tiedon toimintaan ja arvostelee järjestelmää keskeneräiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat