Puheenaihe

"Olen vain muuttanut olomuotoani..." – 93-vuotiaana kuolleen miehen ilmoitus herättää huomiota Hesarissa

Iäkkään miehen kuolinilmoitus herättää sanavalinnoillaan huomiota tämän aamun sanomalehdessä.

Kuvakaappaus Helsingin Sanomista

Espoossa viime vuoden lopussa 93-vuotiaana kuolleen miehen kuolinimoitus herättää huomiota tämänpäiväisen Helsingin Sanomien sivuilla.

Kuolinilmoitus on laadittu siten, että siinä käytetään minä-persoonaa – ilmoitusta voi siis lukea niin, että kuollut puhuttelee siinä lukijoita.

Ilmoituksessa sanotaan:

"Minä NN (miehen nimi) olen siirtynyt taivaallisille tanssilattioille. Kiitän Teitä kaikkia, joihin olen elämäni varrella tutustua, ystävyydestänne. Olen päässyt pois vanhuuden vaivoista. Älkää olko surullisia, en ole kuollut, olen vain muuttanut olomuotoani. Näkemiin."

Omaisten nimien jälkeen vainaja saa vielä viimeisen sanan:

"P.S. Se mikä minusta jää jäljelle, lepää Espoon kappelin hautausmaalla uurnalehdossa."

Ilmoitus on harvinaisuus, sillä usein kuolinilmoituksen laatijoina ovat vainajan omaiset. 

Myös Turun yliopistossa viime vuonna tarkastetun pro gradu -työn perusteella voidaan arvioida, että ilmoitus poikkeaa valtavirrasta.

Kuolinilmoituksia pro gradu -työssään tutkineen Pauliina Niemen mukaan kaste- ja kuolinilmoituksissa käytetään hyvin vakiintuneita tekstilajeja. Suuri merkitys voi olla Niemen mukaan yksittäisillä sanavalinnoilla.

Niemen tutkimuksen otsikko on "Syntymän ikionnesta kuoleman syvään kaipaukseen – kaste- ja kuolinilmoitusten tekstilajipiirteet Turun Sanomissa ja Helsingin Sanomissa."

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat