Ruoka

Yksinkertaiset vinkit: Näin tuunaat jauhelihakastiketta – kokeile eri versioita

RUOKA Arkiruuan kestosuosikista voi varioida eri versioita kastikkeita ja lisukkeita vaihtelemalla.

Tomaattipohjainen jauhelihakastike on sitä parempaa, mitä hartaammin sitä viitsii keitellä.

Tiina Kovanen-Bergman

Kasvisruuan suosion noususta huolimatta Suomessa syödään edelleen paljon lihaa; lähes kahdeksankymmentä kiloa asukasta kohti vuodessa. Suosituimmat liharuuat valmistetaan jauhelihasta, jota löytyy noin joka toisesta lempiruuastamme. Yksi kestosuosikeista on jauhelihakastike.

Jauhelihakastiketta valmistetaan niin kodeissa kuin laitoskeittiöissä erilaisina versioina, mutta ne kaikki kulkevat saman nimen alla. Perinteisimmillään jauhelihakastike tehdään suomalaisittain voista ja vehnäjauhoista sekoitettuun ruskeaan kastikkeeseen.

Kansainvälisesti perinteisin versio taitaa olla tomaattipohjainen jauhelihakastike, jonka kuuluisin versio on italialainen ragu.

Saapasmaan kotikeittiöissä tomaattipohjaista kastiketta keitetään tuntitolkulla. Paikallisten mammojen kerrotaan keittävän kastikettaan jopa vuorokauden.

Tomaattipohjaista kastiketta onkin hyvä keittää ainakin puoli tuntia, jolloin tomaattien kirpeys taittuu ja makumaailmasta tulee pehmeämpi.

Jauhelihakastikkeiden parhaimmistoon kuuluvat myös kermaiset versiot. Kastikkeen voi tehdä ruokakermaan, jolloin sitä voi suurustaa paksummaksi.

Toisaalta esimerkiksi pastakastikkeiden on hyvä ollakin juoksevan nestemäisiä, jolloin kastike imeytyy pastaan paremmin. Pastaa syödään oikeaoppisesti lusikalla ja haarukalla juuri siksi: lusikkaan kerätään neste, jossa pasta pyöritetään haarukalla.

Ruokakerman voi myös vaihtaa paksumpaan smetanaan, ranskankermaan tai tuorejuustoihin, joiden maustetuista versioista saa kastikkeeseen vaivatta uuden vivahteen.

Jos taas yhdistää tomaattikastikkeen ja kerman, avautuu jälleen uusien mahdollisuuksien kastikemaailma. Kokeilemalla löytyy oma suosikki.

Jauhelihakastike on myös hyvä ruoka fleksaamiseen eli kasvisten lisäämiseen. Perinteisinkin kastike taipuu siihen, kun joukkoon lisää esimerkiksi porkkanaa ja palsternakkaa.

Kastikkeen kaveriksi voi keittää mielensä mukaan hiilihydraattipitoista pastaa, perunoita tai riisiä, mutta kokeilemisen arvoinen on myös proteiinipitoinen kvinoa.

Kun jauhelihakastikkeen tekee alusta alkaen itse, kannattaa kerralla tehdä vähän yli tarpeen. Kastikkeen maku paranee jääkaapissa niin, että se on parhaimmillaan mausteiden muhittua päivän tai pari.

Jos kastiketta lisukkeineen jää yli, tai sitä tekee tupla-annoksen, saa siitä seuraavaksi päiväksi hetkessä uuden ruokalajin laittamalla ainekset uunivuokaan. Päälle vain juustoraastetta, ehkä pari siivua tomaattia ja koko komeus uuniin paistumaan, kunnes juustokuori on kullanruskea.

Näin paistat jauhelihan oikein

Anna jauhelihan olla huoneenlämmössä vähintään puoli tuntia, jottei se olisi aivan jääkaappikylmää pannulle laitettaessa.

Jauhelihassa on aina vähän rasvaa, joten sitä ei tarvitse juurikaan lisätä pannulle. Kuumenna pannu riittävän kuumaksi!

Murenna jauhelihaa hieman pannulla ja anna sen kuumentua hetki. Älä murusta jauhelihaa kokonaan vielä tässä vaiheessa. Muuten pannu saattaa jäähtyä liikaa ja jauhelihasta alkaa irrota nestettä pannulle ja ruskistuminen ei onnistu.

Kun liha on hetken kuumentunut pannulla, jatka sen murustamista puuhaarukalla.

Kun pannu on riittävän kuuma etkä hosu murustamisen kanssa, jauheliha pitää nesteet sisällään ja ruskistuminen onnistuu. Mausta jauheliha vasta ruskistamisen jälkeen.

Lähde: HKScan

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat