Paikalliset

Noin 60 prosenttia Nurmijärven haja-asutuksista ei puhdista jätevesiä vaatimusten mukaan – "Neuvot tulevat tarpeeseen"

Vesiensuojeluyhdistys jatkaa jätevesineuvontaa haja-asutusalueilla.

Nurmijärvellä riittää vielä tekemistä haja-asutusalueiden jätevesiasioissa. Kuvituskuva.

Jorma Rinne

Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys on tehnyt Nurmijärvellä jätevesineuvontaa vuodesta 2011 lähtien 707 kiinteistöllä. Yhdistyksen tiedotteen mukaan tämä vastaa noin kolmasosaa myös lähitulevaisuudessa viemäriverkostojen ulottumattomiin Nurmijärvellä jäävistä kiinteistöistä.

Vuonna 2017 jätevesineuvonnan kiinteistökäyntiä tarjottiin yhdistykseltä saatujen tietojen mukaan lähes 70 Vantaanjoen ja Lepsämänjoen varrella sekä kunnan länsiosan pohjavesialueilla sijaitsevalle kiinteistölle. Käyntien toteuma oli yhdistyksen mukaan selvästi korkeampi kuin vuonna 2016.

Kohdealueiden ulkopuolelta tuli lisäksi muutama käyntipyyntö. Yhteensä käyntejä tehtiin yli 50 kiinteistöllä.

"Nurmijärvellä neuvot tulevat tarpeeseen, sillä kiinteistökäyntien perusteella noin 60 prosenttia kiinteistöistä ei täytä nykyisiä puhdistusvaatimuksia", tiedotteessa kerrotaan.

Kesän ja alkusyksyn 2017 aikana Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys teki yli 130 kiinteistökohtaista jätevesineuvontakäyntiä Nurmijärvellä, Tuusulassa ja Espoossa. Käynnit tehtiin ympäristönsuojelullisen tarpeen perusteella valituilla alueilla. Neuvontaa tehostettiin näissä kunnissa niiden omasta toivomuksesta.

Haja-asutuksen jätevesineuvontahanke on ollut käynnissä jo vuodesta 2011. Yhdistyksen yhteistyökumppaneina ovat toiminta-alueen kunnat ja Uudenmaan Ely-keskus. Hanke jatkuu myös vuonna 2018.

Haja-asutuksen jäteveden käsittelyä koskeva lainsäädäntö uudistui toistamiseen keväällä 2017. Puhdistusvaatimukset säilytettiin ennallaan, mutta niiden velvoittavuuden määräajasta (31.10.2019) vapautettiin kaikki pohjavesialueiden ulkopuolella sekä yli 100 metrin päässä vesistöistä ja merestä sijaitsevat vanhat kiinteistöt.

Hämmennystä asukkaissa herätti erityisesti siirtymäajan piiriin kuuluvien kiinteistöjen määrittely. Sen yksityiskohtiin voi tutustua tarkemmin Suomen Vesiensuojeluyhdistysten Liiton Jätevesiopas-sivustolla.

Jätevesineuvonta

Tavoitteena on vähentää haja-asutuksen jätevesikuormitusta ja siitä aiheutuvia ympäristö- ja terveyshaittoja Vantaanjoen valuma-alueen kunnissa.

Kunnille ja niiden haja-asutusalueiden asukkaille tarjotaan asiantuntijapalveluita viemäriverkostojen ulkopuolisten talousjätevesien käsittelyssä.

Vuodesta 2011 lähtien noin 2500 kiinteistökäyntiä valuma-alueen kunnissa. Muun neuvonnan avulla on tavoitettu yli 400 asukasta

Hanketta rahoittavat Uudenmaan Ely-keskus ja vesiensuojeluyhdistys.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat