Paikallisurheilu

"Ystävät kauhistuivat ja kehottivat tekemään testamentin" – Nurmijärvelle pronssia talviuinnin SM-kisoista

AVANTOUINTI   Palkittu Kiia Kaipanen aloitti avantouinnin vasta kolmisen viikkoa sitten.

Pronssimitalisti Kiia Kaipanen.

Kiia Kaipanen

Kuusi uimaria värjöttelee ratojen päässä. Yhtäkkiä kuluu lähdönjohtajan komennus "riisukaa vaatteet".

Lämmittävät kylpytakit sujahtavat kasseihin, popot potkaistaan jalasta ja siinä ollaan uimapukusillaan talvisessa pakkassäässä. Kuuluu uusi komento ”veteen” ja värjöttelevät uimarit laskeutuvat hyisen kylmään avantoon.

Äänimerkin kajahtaessa ja valtaisan kannustuksen siivittämänä uimarit kauhovat pärskien 25 metrin matkan kohti maaliviivaa.

Käynnissä ovat talviuinnin SM-kilpailut, jotka järjestettiin viime viikonloppuna Ähtärissä.

Talviuinnin SM-kilpailuissa lähes tuhat uimaria kilpailee siitä, kuka on nopein avanto-olosuhteissa. Kyseistä kilpailua on järjestetty vuodesta 1989 saakka.

Nurmijärven Ladulta kilpailussa oli mukana 17 uimaria.

Mahdollisuus oli myös uida norppasarjassa eli 25 metriä ilman aikaa tai kuuttisarjassa eli käydä avannossa kastautumassa.

Norppia Nurmijärveltä oli mukana kaksi ja kuutteja 12.

Sunnuntaina kaksi Nurmijärven Ladun joukkuetta kilpaili myös 4 x 25 metrin viestiuinnissa.

Nurmijärven Ladun parhaimmasta sijoituksesta vastasi Kiia Kaipanen, joka ui pronssia 25 metrin vapaauinnissa 40-49-vuotiaiden naisten sarjassa ajalla 18,64.

Kaipanen aloitti avantoharrastuksensa vasta kolmisen viikkoa sitten, kun työkaveri Leena Wahlroos innosti häntä harrastuksen pariin. Kaipanen ehti kokeilla muutaman kerran avantouintia Sääksjärven avantosaunalla ennen osallistumistaan SM-kilpailuihin.

Kisoissa nähtiin myös maailmanmestarin uintinäyte. Hanna-Maria Seppälä ui 30–39-vuotiaiden sarjassa 25 metriä rintauintia jääden kuitenkin niukasti hopealle Tampereen Talviuimareiden Elisa Vilhusen napatessa kultaa.

Seppälää haastateltaessa uinnin jälkeen hän hauskuutti yleisöä kertoessaan, että hampaat jatkoivat yhä kalisemista.

Nurmijärven Uotilasta kotoisin oleva Leena Lamminluoto on osallistunut talviuintikilpailuihin vuodesta 1995 lähtien.

Mikä kisoissa on niin erityistä, joka saa lähtemään mukaan aina uudelleen?

– Porukka on niin mukavaa ja yhdessä on valtavan hauska tehdä retki kisoihin. On hienoa myös tutustua uusiin ihmisiin, Lamminluoto kertoo.

Tämänvuotisissa kisoissa Lamminluoto osallistui kuuttisarjaan. Hän ei ole koskaan harrastanut kilpaurheilua, mutta talviuintikisoista on mukava saada mukaansa osallistumismitali.

– Vaikka kisoissa on aina hauskaa, ovat ne valitettavasti tulleet tosikkomaisemmiksi kuin aikaisemmin. Muistan, kun kerran kannustimme erästä uimaria, hän kääntyi vilkuttamaan meille kesken kilpailun. Enää sellaista ei tapahdu.

Suomeen muuttanut ranskalainen Christine Marc kilpaili myös Nurmijärven Ladun riveissä. Hän on harrastanut avantouintia jo useamman vuoden, mutta osallistui nyt ensimmäistä kertaa kilpailuihin.

– Halusin nähdä, pystynkö uimaan 25 metriä, sillä minulla ei ole kovin hyvä tekniikka. Onnistuin kuitenkin pääsemään maaliin ja olen siitä hyvin tyytyväinen.

– Uskon, että aikani paranee seuraavalla kerralla. Ihanaa oli päästä kylmästä vedestä höyryävään paljuun lämmittelemään.

Marcin ranskalaiset ystävät olivat kauhuissaan kuullessaan ystävänsä uivan kilpaa kylmässä vedessä. He sanoivat, että on syytä tehdä testamentti ennen kilpailuja, sillä sydän voi pysähtyä.

Marcin onnistuessa uinnissaan ranskalaisten helpotus oli suuri.

Ensi vuonna talviuinnin SM-kisat järjestetään Turussa 1.–3. helmikuuta 2019.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat