Puheenaihe

Sinisten ajamaan pakkoruotsista vapauttavaan kielikokeiluun haki vain kuusi kuntaa – koskee alle 500 oppilasta

Kuvituskuva.

Anton Soinne / Arkisto

Pakollisesta ruotsin kielen opinnoista vapauttavaan kielikokeiluun on hakenut mukaan kuusi kuntaa. Hakuaika kokeiluun päättyi perjantaina. Kokeilun aikana oppilaat voivat valita pakollisen ruotsin tilalle jonkin toisen kielen.

Hakemusten perusteella kokeiluun on osallistumassa yhteensä 486 oppilasta, kun siihen olisi voitu ottaa enintään 2200.

Kokeiluun hakeneita kuntia ovat Savonlinna, Ylöjärvi, Pieksämäki, Rovaniemi, Kaustinen ja Jämsä.

Hallituksessa ensin perussuomalaiset ja sitä seuranneet siniset ovat ajaneet vahvasti kokeilua. Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho sanoo tiedotteessaan, ettei "vanhoilla puolueilla" ole halua edistää kielivapautta. Kokeiluun osallistumisesta päätettiin valtuustotasolla kunnissa.

– On sääli, että vanhoillisesta kielipolitikoinnista kärsivät nyt nuoret. Esimerkiksi Helsingissä edes Perussuomalaiset eivät kannattaneet aloitetta kielikokeilusta, vaikka eduskunnassa äänestivät yksimielisesti sen puolesta, kertoo Terho tiedotteessa.

Virallisesti kokeiluun valittavista kunnista päättää Opetus- ja kulttuuriministeriö, jonka jälkeen Opetushallitus toimeenpanee kielikokeilun. Kokeilu alkaa syksyllä 2018.

HS:n mukaan opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on kertonut julkisuudessa kantavansa huolta kokeiluun osallistuvien jatko-opinnoista ja oikeusturvasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat