Paikalliset

Oonan opiskelut meinasivat hyytyä väsymykseen – apu löytyi omasta opintopolusta

KOULUTUS Hoks eli henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma rakennetaan henkilökunnan tukemana.

Matkailualan opiskelijan Oona Hirvosen opintopolku vie vuosien saatossa mahdollisesti kiinteistövälittäjän tutkintoon.

Heli Vastamäki

Yhteishaku ammatilliseen koulutukseen on parhaillaan käynnissä. Yhteishaussa hakevat lähinnä peruskoulun yhdeksäsluokkalaiset.

Myös ylioppilaille on jonkin verran tarjontaa. Kaikki muut otetaan opiskelemaan jatkuvan haun kautta.

Keudassa matkailualaa opiskeleva Oona Hirvonen on hyvä esimerkki oman opintopolun kulkijasta. Imatralta kotoisin oleva Hirvonen opiskeli peruskoulun jälkeen kotipaikkakunnallaan merkonomiksi.

– Pari kuukautta olin siellä, mutta ei se ollut minun juttuni, hän muistelee.

Seuraavaksi Hirvonen kokeili myös parin kuukauden ajan ammatillisen koulutukseen valmistavaa koulutusta, silloista Ammattistarttia.

Päätös hakea matkailualan opintoihin syntyi samalle alalle lähteneen kaverin innoittamana. Opiskelupaikaksi valikoitui Järvenpään Keuda.

Omaan kotiin muuttaneena Hirvosen piti tienata oma elantonsa. Töitä löytyi ensin Fazer-ravintolasta ja myöhemmin McDonald’sista.

– Koulun ja työn yhdistäminen oli raskaampaa kuin kuvittelin, ja jätin usein tulematta kouluun, hän myöntää.

Opettaja otti Hirvoseen pian yhteyttä ja yhdessä pohdittiin, miten opinnot saataisiin jatkumaan väsymyksestä huolimatta.

– Keksimme sisällyttää opintoihin matkailualan tutkinnon ulkopuolisen tutkinnon osan ”pikaruokapalvelut”. Ne hän sai kätevästi suoritettua työpaikallaan, vastuuopettaja Merja Ahonen kertoo.

Myös matkailualan asiakaspalvelun Hirvonen suoritti työpaikalla ja paikan päällä Keudassa. Neidon opinnoissa hyödynnetään mahdollisimman paljon itsenäisesti suoritettavia verkko-opintoja.

– Hänen kannaltaan ammatillisen koulutuksen reformi tuli aivan loistavaan aikaan, sillä hän pääsee suorittamaan tutkinnon loppuun uusien tutkinnon perusteiden mukaisesti ja hyvin työelämäpainotteisesti, Ahonen toteaa.

Seuraavaksi Hirvosella on edessään oppimisjakso liikuntakeskus Spurtissa, jossa suoritetaan monipuolisesti matkailupalvelujen toteuttamista ja tuotteistamista.

Rästiin jääneitä opintoja hän käy aktiivisesti paikkaamassa niin sanotun keudaattorin kanssa. Keudaattori antaa opiskelijoille tiettyinä aikoina ”tukiopetusta” heidän yksilöllisten tarpeidensa mukaisesti.

Matkailupalvelujen tuottajaksi valmistuminen on Hirvosella edessä noin puolentoista vuoden kuluttua.

– En usko, että tämäkään ala on minulle lopullinen uravalinta. Haluan kuitenkin valmistua, koska perustutkintotodistus on joka tapauksessa hyvä olla, hän sanoo.

Tällä hetkellä Hirvosen tulevaisuuden toiveammatti on kiinteistövälittäjä. Yrittäjyyskin kiinnostaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat