Paikalliset

Valkjärven ekologinen tila huolestuttava – Apua hapetuksen lisäämisestä ja Vilkku Plus -hankkeesta?

Valkjärven syvänteen happitilanne on parantanut hapetuksesta. Järven ekologinen tila on silti vain tyydyttävä. Nyt Keski-Uudenmaan ympäristökeskus haluaakin selvittää, onko hapetuksen määrä riittävä.

Liisa Garcia/keski-Uudenmaan ympäristökeskus

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksessa tehty Nurmijärven veden laatu 2016–2017 selvitys antaa huolestuttavaa tietoa Valkjärven tilasta. Selvityksessä järven ekologinen tila todetaan tyydyttäväksi.

Vaikka järven fosfori- ja typpipitoisuudet ovat laskeneet vähitellen, ja syvänteen happitilanne parantunut hapetuksen ansiosta, ympäristökeskus selvittää tämän vuoden aikana hapetuksen riittävyyttä.

Tänä keväänä Valkjärven valuma-alueella aloitetaan myös ympäristökeskuksen hallinnoima Vilkku Plus -hanke. Sen tavoitteena on vähentää Lähtelänojan kautta pelloilta ja asuinalueilta järveen tulevaa ravinne- ja kiintoainekuormitusta. Mukaan hankkeeseen ympäristökeskus toivoo Pro Valkjärvi -yhdistystä sekä paikallisia asukkaita ja viljelijöitä.

Sääksjärvellä ja Vaaksjärvellä pitää tulevaisuudessa panostaa Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen ympäristösuunnittelija Paula Luodeslammen mukaan järvien hyvän ekologisen tilan säilyttämiseen.

Sääksjärvellä kokonaisfosforin pitoisuus on laskenut hieman 60-luvulta lähtien ja kokonaistypen pitoisuus kasvanut. Pohjaeläinkartoituksessa järven lajisto todettiin Uudellamaalla tutkittujen järvien lajistoista monipuolisimmaksi. Lajisto myös poikkesi kaikkien muiden tutkittujen järvien lajistoista. Lajimäärään nähden Sääksjärven eliöiden yksilötiheys oli kuitenkin alhainen ja se oli laskenut vuodesta 2008.

Sääksjärven kasviplanktonimassat olivat samalla tasolla edellisiin vuosiin verrattuna. Niiden perusteella järvi sijoittuu erinomaiseen luokkaan. Vesikasvillisuuskartoituksen perusteella järven tila on hyvä, mutta rantavyöhyke lievästi rehevöitynyt. Selvityksen mukaan Sääksjärvellä on huolehdittava siitä, että Vihtilammista juoksutettavan veden määrä ja laatu eivät kasvata järven kuormitusta olennaisesti.

Vaaksjärven fosfori- ja typpipitoisuudet pysyttelivät yhtä alhaisella tasolla kuin aiempinakin vuosina. Järven syvänteellä happi oli kulunut lähes nollaan elokuussa 2016. Syvänne on kuitenkin pieni, joten hapettomuuden vaikutukset keskittyivät rajatulle alueelle.

Herusten järvillä ravinnepitoisuudet jatkoivat loivaa laskuaan. Luodeslampi näkee tilanteen hyvänä, mutta veden pH:n ja puskurointikyvyn lasku herättivät huolta happamoitumisesta. Hän pitääkin tarpeellisena selvittää, kalkitaanko Herusten järvet ja löytyisikö ongelmaan kestävämpi ratkaisu. Herusten järvien ekologista tilaa ei ole luokiteltu, mutta ravinnepitoisuuksien perusteella se on hyvä.

Oletko huolissasi Valkjärven tilasta?

Kyllä
64% (9 ääntä)
En
36% (5 ääntä)
Ääniä yhteensä: 14

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Varoitus Valkjärven jäällä liikkuville – hapetin käynnissä koko talven7.2.2018 09.20

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat