Paikalliset

Prometheus-leiri kasvaa ajan mukana

KILJAVA (NU)Kiljavalla on kesän aikana paneuduttu elämän oleellisiin kysymyksiin Prometheus-aikuistumisleireillä. Leirin toinen ohjaaja, Janne Käpylehto on ollut mukana leiritoiminnassa jo kymmenen vuoden ajan ja kertoo, että leirit ovat muuttuneet paljon vuosikymmenen aikana.

– Ensinnäkin on yhä yleisempää, että nuoret käyvät sekä rippi- että Prometheus-leirin, Käpyniemi kertoo.

Prometheus-aikuistumisleirille mennään yleensä 15-vuotiaana. Sen vuoksi sitä usein on totuttu pitämään rippikoulun uskonnottomana vaihtoehtona niille, jotka eivät kuulu luterilaiseen kirkkoon.

Prometheus-leiri ja rippikoulu eivät kuitenkaan ole toisiaan poissulkevia mahdollisuuksia, sillä molemmilla on erilainen sisältö ja erilaiset tavoitteet.

Kuten rippikoululeirillä, myös Prometheus-leireillä käsitellään melko syvällisiä aiheita kuten maailmankuvia, ihmissuhteita, seksuaalisuutta, erilaisuutta ja syrjintää.

Erona rippikoululeireihin on, että poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumattomilla Prometheus-leireillä ei tarjota valmiita näkemyksiä tai maailmankatsomusta vaan halutaan saada jokainen pohtimaan itselleen omat näkemyksensä.

– Rippikoululeirillä taas on kaava ja kasvatuksellinen tarkoitus, Käpylehto vertaa.

Ohjaaja myös tietää, mistä puhuu. Käpylehdon vaimo on pappi, joka pitää rippileirejä ja myös mies on ollut mukana rippileirillä.

Jokainen nuori on Facebookissa

Käpylehdon mukaan toinen merkittävä ero on käsiteltävissä aiheissa. Eri asiat ovat 2010-luvulla ajankohtaisia kuin vielä kymmenen vuotta sitten.

– Ympäristönsuojelu on muuttunut yhä tärkeämmäksi teemaksi.

Myös sosiaalisen median räjähdysmäinen kasvu on aiheuttanut tarpeen käsitellä medioita ja medialukutaitoa. Muun muassa Facebookin mahdollisuuksia ja riskejä on pohdittu leirillä.

Käpylehto arvelee, että aihe saa nuoret tosissaan miettimään, sillä sosiaalinen media on suuri osa 2010-luvun nuorten elämää.

– Väittäisin, että lähes jokainen näistä nuorista viettää aikaa Facebookissa ja vielä erittäin paljon aikaa.

Ihmiset tuntevat toiminnan

Prometheus-leirin tuki ry eli Protu on järjestänyt Prometheus-leirejä vuodesta 1990 saakka. Suurin kasvu tapahtui heti ensimmäisen vuosikymmenen aikana, mutta myös viime vuosina leirien osallistujamäärät ovat olleet nousussa ja toiminnan tunnettavuus on lisääntynyt.

– Ihmisten enemmistö tietää ja tuntee toiminnan nykyään. Myös käsitykset siitä ovat oikein hyviä. En oo törmännyt ollenkaan negatiivisiin asenteisiin, Käpylehto tuumii.

– Myös palaute leireistä on pääosin positiivista. Aina välillä vanhemmat kysyvät, että mitä ihmettä heidän natiaiselleen on tehty, kun se on kasvanut ainakin kaksi vuotta viikon aikana.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat