Paikalliset

Mitä ihmettä? Luistelu suositulla tekojäällä loppuu jo ensi viikkoon – näin päätöstä perustellaan

Auringon paisteessa tekojään pinta sohjoutuu, eikä luistelu ole turvallista.

Suvi Salliselle (vas.) ja hänen lapsilleen Veetille ja Viiville Kirkonkylän tekojää on arjen luksusta. He käyttävät sitä viisikin kertaa viikossa. Nyt vierailulle ovat saapuneet sekut Onni ja Iina äitinsä Sari Sallisen kanssa.

Taina Joutsen

Kirkonkylän tekojääradan jäädytyslaitteet suljetaan tämänhetkisen tiedon mukaan viikon yksitoista aikana eli ensi viikolla. Kahtena aiempana talvena laitteet on napsautettu kiinni 13. maaliskuuta. Liikuntapaikkapäällikkö Ville Ruokoja arvelee, että tänä talvena seurataan edellisvuosien aikataulua.

– Tämä on tämän hetken arvio, ja tilannetta tarkistetaan, jos siihen on tarvetta, Ruokoja sanoo.

Kevätauringon ja luistelusäiden ollessa komeimmillaan mieleen nousee kysymys siitä, miksi Nurmijärven ainoa tekojää suljetaan juuri nyt. Tärkeimmät syyt ovat Ruokojan mukaan tekniikka ja turvallisuus.

– Tässä vaiheessa aurinko rupeaa pehmittämään tekojään pintaa ja se menee huonoon kuntoon. Jäädytyslaitteiden teho ei enää riitä, vaan jää sohjoontuu liiaksi, eikä ole enää luistelijoille turvallinen, hän selventää.

Auringon lämmittäessä tekojään pintaa, myös energian kulutus ja sen myötä jäädyttämisen kustannukset nousevat rajusti. Toisaalta kuntalaisten luisteluinto vähenee kevään edetessä, joten tekojään ylläpitämisestä koituva hyöty vähenee.

– Alkukaudesta jäällä saattoi olla saman aikaisesti satoja luistelijoita, nyt heitä on enää vain satunnaisesti, Ruokoja kertoo.

Mikäli tekojääkautta halutaan jatkaa huhtikuulle, vaihtoehtoja on Ruokojan mukaan tasan yksi eli rata on katettava.

Tekojääradan lisäksi Nurmijärvellä on 27 hoidettavaa luistelualuetta, niistä 17 koulujen yhteydessä. Nämä luonnonjäät ovat Ruokojan mukaan tällä hetkellä pääosin hyvässä kunnossa, vaikka niiden ylläpitojäädytyksiä onkin vähennetty hiihtolomaviikon jälkeen. Näiden kenttien jäädytystä ei aloiteta enää hiihtolomaviikon jälkeen uudelleen, jos ne menevät puhki.

– Aurauksia tehdään hiihtolomaviikon jälkeenkin jos kelejä riittää. Nythän niitä riittää, kun tilanne on niin onnellinen, että saatiin talvi ja jäät pysyvät, Ruokoja iloitsee.

Kaukalollisten kenttien osalta hän muistuttaa kuitenkin turvallisuusasioista.

– Kun aurinko lämmittää kaukalon reunoja, jää reunoilla pehmenee nopeasti ja lopulta vain pieni jääalue on luisteltavassa kunnossa. Tämä turvallisuusasia käyttäjien kannattaa ottaa huomioon.

Tekojääradan lisäksi Nurmijärvellä on kaukalolliset kentät Klaukkalan urheilualueella ja Rajamäen liikuntapuistossa.

Nurmijärven luistelukenttien ja latujen ajantasaiset kuntotiedot löytyvät osoitteesta www.mski.fi.

Pitäisikö tekojääradan olla auki pidempään keväällä?

Kyllä
69% (164 ääntä)
Ei
31% (74 ääntä)
Ääniä yhteensä: 238

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Yli 70 pika- ja retkiluistelijaa kokoontui tekojäälle – luistelutapahtumasta tulossa perinne16.1.2018 12.00
Nurmijärven tekojää saa pikaluistelijoilta kehuja – Krannilaan tullaan pitkänkin matkaan takaa28.1.2017 08.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat