Paikalliset

Nurmijärven Tanssiopistossa puhaltavat uudet tuulet – 30 vuotta opistoa luotsannut Ulla Lehtinen jää eläkkeelle

MUUTOS  Yli 30 vuotta Nurmijärven tanssiopistoa luotsannut Ulla Lehtinen jää eläkkeelle. Uutena rehtorina aloitti Mia Mironoff.

Vuonna 1985 Nurmijärven tanssiopiston perustanut Ulla Lehtinen jää eläkkeelle maaliskuun lopussa. Uutena rehtorina aloitti maaliskuun alussa lahtelainen Mia Mironoff.

Riikka jokinen

Nurmijärven tanssiopistossa puhaltavat uudet tuulet.

Vuonna 1985 tanssiopiston perustanut ja sitä yli 30 vuotta luotsannut Ulla Lehtinen jää lomalle ja siitä eläkkeelle maaliskuun lopussa.

– Tämä on ollut aivan ihanaa työtä! Tanssiopisto on ollut minulle ikään kuin leikkikenttä ja laboratorio, jossa olen saanut toteuttaa itseäni.

– Jään kuitenkin hyvillä mielin pois. Olen valmis uuteen elämänvaiheeseen ja niin sanotusti vastuuvapauteen, Lehtinen kertoo hymyssä suin.

Maaliskuun alussa Nurmijärven tanssiopiston uutena rehtorina aloitti Mia Mironoff. Hän tietää, että Lehtisen saappaat ovat suuret täyttää.

– Itse asiassa niitä on turha edes yrittää täyttää. Aloitan ihan uudelta pohjalta, Mironoff sanoo.

– Ja minä jätän tänne kuluneet ja kuraantuneet saappaani. Mia laittaa korkokengät jalkaansa ja lähtee uusin askelin eteenpäin, Lehtinen jatkaa nauraen.

Vuosien saatossa Lehtisen perustama tanssiopisto on kasvanut yhden naisen pyörittämästä yksiköstä yli 1200 oppilaan valtionosuusoppilaitokseksi. Nykyään opetuspisteitä on kolme: Klaukkalassa, Kirkonkylässä ja Rajamäellä. Työntekijöitä on noin 25.

Lehtisen pitkälle uralle on mahtunut monia kohokohtia. Yksi niistä on koko toiminnan aloitus vuonna 1985, jolloin hän vuokrasi salitilan Klaukkalan Työväentalolta.

– Huomasin heti, että sain ihmiset mukaan ja toiminnalle oli tilausta.

Toinen kohokohta oli vuonna 2000, kun opetusministeriö myönsi Nurmijärven tanssiopistolle valtionosuuden.

– Se muutti resurssit ja mahdollisuudet aivan käänteentekevällä tavalla. Nykyäänkin vain 13 tanssioppilaitosta on valtionosuuden piirissä.

Kolmas kohokohta oli monitoimitalo Monikon valmistuminen Klaukkalaan viime vuonna. Talo tarjoaa Lehtisen mukaan uudenlaisen mahdollisuuden tanssiopiston, Nurmijärven Musiikkiopiston ja Nurmijärven Opiston yhteistyölle.

Mironoff jatkaa luottavaisena työtä Lehtisen luomalta vankalta pohjalta.

– Tanssiopistossa on vahva osaaminen taiteen perusopetuksen saralla, uusi rehtori tietää.

Mironoff kiittelee myös tanssiopiston yhteisöllisyyttä ja sitä, että työntekijöistä on pidetty huolta.

– Opetustyö on monesti hyvin yksinäistä työtä. Täällä on panostettu siihen, että vaikka toimipisteitä on useita, opettajia ei jätetä yksin. Tanssiopistossa on kaiken kaikkiaan positiivinen vire.

Tulevaisuudessa Mironoff aikoo luonnollisesti kehittää tanssiopiston toimintaa entisestään.

– Tarvitsemme esimerkiksi lastentanssin huippuammattilaisia ja niitä, jotka ovat innostuneita lastentanssista. Se on yksi kivijalka, jonka päälle koko tanssikulttuurin kehitys rakentuu.

Hän aikoo myös panostaa entisestään tanssiopiston valtakunnalliseen brändiin.

– Vaikka oppilaat tulevat Nurmijärveltä, valtakunnallista uskottavuutta ja haluttavuutta voi yhä nostaa. Toki Nurmijärven tanssiopistolla on jo entuudestaan todella hyvä brändi. Moni tietää tanssiopiston, vaikkei asukkaan täällä.

Eläkkeelle jäävä Lehtinen puolestaan näkee, että esimerkiksi päiväopetustoiminta on yksi nousevista trendeistä. Se tarkoittaa sitä, että lapset voisivat harrastaa tanssia heti koulupäivän jälkeen tai jopa kesken koulupäivän.

– Ongelmana meinaa nykyään olla se, että perheiden illat pakkautuvat täyteen kaikkea. Päiväopetus helpottaisi sitä, Lehtinen tietää.

Lisäksi nuoria täytyisi saada entistä enemmän mukaan toimintaan.

– Tanssiopetus kilpailee nuorten pelailun ja netissä surffailun kanssa. Nuoret kohtaavat ihmisiä netissä, heidän ei tarvitse lähteä harrastukseen sosiaalisen syyn takia. Nuorten kiinnostuksen herättäminen on yksi asia, johon täytyy jatkossa panostaa enemmän.

Samaan aikaan Nurmijärvellä on myös joukko nuoria, jotka harrastavat todella aktiivisesti tanssia.

Lehtisen viimeinen työpäivä on 28. maaliskuuta. Mitä nainen aikoo tehdä eläkepäivillään?

– Olen jo kauan sitten ajatellut, että kun lähden kokonaisvaltaisesta työstä, niin minun täytyy lähteä johonkin kauas. Lähdemmekin mieheni kanssa lähes kuukauden Aasian-matkalle, hän kertoo.

Lehtisen mies on työskennellyt tanssiopiston talouspäällikkönä. Hän jäi eläkkeelle viime vuonna.

– Meillä on myös mielessä vapaaehtoistyöhön osallistumista. Lastenlapsia on 12, jotenkin heidänkin kanssaan riittää puuhaa.

Myös tanssi jää osaksi Lehtisen elämää.

– Rakkaus tanssiin on yhä olemassa. Varmasti seurailen jatkossakin tanssikentän kuulumisia, hän päättää.

Rakkaudesta tanssiin. Nurmijärven tanssiopiston päättötöiden ja parhaimmiston näytös Monikko-salissa la 17.3. klo 18. Liput lippu.fi

Rehtorit

Ulla Lehtinen, 63, luotsannut Nurmijärven Tanssiopistoa yli 30 vuotta.

Perusti opiston 1985 ja toimi sen rehtorina helmikuun loppuun asti 2018.

Viimeinen työpäivä 28. maaliskuuta 2018.

Maaliskuun alussa uutena rehtorina aloitti lahtelainen Mia Mironoff.

Mironoff on valmistunut tanssitaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta.

Toiminut freelance-tanssijana ja koreografina vapaan taiteen kentällä ja eri laitosteattereissa.

Työskennellyt 12 vuotta lehtorina ja tanssinopetuksen vastaavana Lahden ammattikorkeakoulun Musiikki- ja draamainstituutissa.

Edellinen työtehtävä oli Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin opintokoordinaattorina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat