Puheenaihe

Ylioppilaaksi englannin kielellä ja tutkinnosta vientituote? – Kohta se voi olla mahdollista

Ylioppilastutkinnon suorittaminen englanniksi voi tulevaisuudessa olla mahdollista. Samalla avautuisi mahdollisuus tehdä tutkinnosta vientituote.

Lasse Herrala

Mahdollisuus suorittaa ylioppilastutkinto suomen tai ruotsin sijasta englannin kielellä etenee.

Asiaa koskeva selvitys on valmistunut ja englanninkielisestä tutkinnosta voi tulla osa meneillään olevaa lukiouudistusta.

Englanninkielisyys helpottaisi myös suomalaisen ylioppilastutkinnon kehittämistä vientituotteeksi.

Kolmas kielivaihtoehto palvelisi erityisesti englanninkielisessä tai kaksikielisessä perusopetuksessa ja lukio-opetuksessa olleita, suomalaisia paluumuuttajia sekä vanhempien työn vuoksi Suomeen muuttaneita nuoria, joilla englanti on ollut koulukieli.

Rehtori Harri Rinta-ahon ja dosentti Kati Mikkolan selvitys englanninkielisen tutkinnon toteuttamisesta ja kustannuksista luovutettiin opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselle (kok.) perjantaina.

– Englannin kieli on tieteen ja kansainvälisen kanssakäymisen yleiskieli. Suomi kansainvälistyy ja kansainvälinen vuorovaikutus lisääntyy, ministeri toteaa.

– Englanninkielisen lukiokoulutuksen kysyntä on myös kasvussa. Selvitys antaa hyvän pohjan viedä englanninkielistä ylioppilastutkintoa eteenpäin osana lukiouudistusta.

Mahdollisuus tutkinnon suorittamiseen englannin kielellä tukee Grahn-Laasosen mukaan nuorten kansainvälistymistä ja edistää Suomen houkuttelevuutta kansainvälisten osaajien näkökulmasta.

Selvityshenkilöiden esityksen mukaan tutkinnon rakenteen tulisi olla mahdollisimman samanlainen kuin suomen- ja ruotsinkielisessä tutkinnossa.

Vähintään yhden kotimaisen kielen kokeen tulisi sisältyä myös englanninkieliseen tutkintoon. Koevalikoiman tulisi vastata suomen- ja ruotsinkielistä tutkintoa.

Koulutusvientiä selvittänyt opetus- ja kulttuuriministeriön asettama työryhmä esitti 2016, että ylioppilastutkinnon mahdollisuudet vientituotteeksi ja siihen sisältyvät lainsäädännön muutostarpeet tulisi tutkia.

Helmikuun alussa Grahn-Laasonen kutsui suurten kaupunkien edustajat keskustelemaan kansainvälisen koulutustarjonnan lisäämisestä. Monet kaupungit ovatkin jo päättäneet lisätä vieraskielistä koulutusta.

Helsinki kaksinkertaistaa englanninkielisen opetuksen määrän nopealla tahdilla. Helsingin kaupungin kouluista viidessä on mahdollisuus suomi–englanti painotettuun opetukseen 1. luokalta alkaen ja viidessä koulussa 7. luokalta alkaen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat