Puheenaihe

Erityismiehet eivät kelpaa kokoomukselle – HS: Puolueen piirissä kuohuu

Eduskuntavaaliehdokkaiden valintatapa jakaa Uudenmaan kokoomuslaisia.

Anton Soinne

Kokoomuksen Uudenmaan vaalipiirissä riidellään siitä, pitäisikö eduskuntavaaliehdokkaat valita jäsenäänestyksellä vai saako puoluekoneisto ohjata ehdokasvalintaa.

Erityisesti Espoon paikallisyhdistyksissä on halua ottaa käyttöön jäsenäänestys. Valtaosa muusta Uudenmaan piiristä vastustaa äänestystä, kertoo asiasta ensimmäisenä uutisoinut Helsingin Sanomat.

Jäsenäänestys olisi demokraattinen tapa, mutta piirin johtoelinten tekemällä valinnalla on etunsa. Piiri pyrkii koostamaan ehdokaslistasta mahdollisimman kattavan, jotta puolue saisi mahdollisimman paljon ääniä.

Lopulliset ehdokasvalinnat tekee piirikokous piirihallituksen tekemän esityksen pohjalta. 

– Piirin varsinainen kokous, jossa äänivalta käyttävät kaikki piirin yhdistykset, tekee päätöksen ehdokasasettelusta. Kiistassa on siis kyse siitä, valitseeko piirin kokous ehdokkaat jäsenäänestyksen perusteella vai jonkinlaisen muun valmistelun pohjalta, huomauttaa Uudenmaan kokoomuksen piirihallituksen jäsenä 2015-2016 istunut Eero Haapalehto Helsingin Uutisille. 

Haapalehdon mukaan piirikokous on myös äänestänyt ehdokkaista. Vuonna 2014 pohjaesitykseen tehtiin muutoksia kolmen ehdokkaan osalta.

Ehdokkaiksi halutaan miehiä, naisia, nuoria, vanhoja, yrittäjiä, palkollisia, maahanmuuttajia, urheiluväkeä, kulttuuri-ihmisiä ja niin edelleen.

Toisaalta listalta karsitaan pois liian omalaatuiset ehdokkaat. HS:n mukaan jotkut näkevät jäsenäänestyksessä vaaran, että listalle päätyy liian värikkäitä ehdokkaita, joita puoluepiireissä kutsutaan "kirkasotsaisiksi järjestöpuuhamiehiksi" tai "erikoismiehiksi".

Jos ehdokaslista päätettäisiin huuto-äänestyksellä, suurin osa saattaisi myös olla tietyntyyppisiä, kuten vaikkapa viisikymppisiä yrittäjämiehiä. Tällöin puolue menettäisi naisten ja nuorten ääniä.

HS:n mukaan kiistan myötä piirin puheenjohtaja Jussi Koskinen on haluttu kammeta pois tehtävästään. Yhden hallitusjäsenen mukaan tämä johtuisi siitä, että Koskinen on tukenut jäsenäänestystä. Koskisen mukaan hänen suhtautumisensa jäsenäänestykseen on neutraali.

Edit 13.3. klo 11.28: Lisätty Eero Haapalehdon kommentti sekä tieto että lopulliset ehdokasvalinnat tekee piirikokous piirihallituksen tekemän pohjaesityksen pohjalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat