Paikalliset

Vegaanit saivat oman ruokalistan – palkittua vegekebabia saa nyt Nurmijärveltäkin

Pizzeria Capri vastasi kysyntään. Vegaanilistalla kymmenkunta vaihtoehtoa.

Nazir Oralin mukaan Vönerin valmistusmetodi on sama kuin varsinaisen kebablihankin.

Taina Joutsen

Kirkonkylällä toimivassa Pizzeria Caprissa on viime joulukuusta asti ollut oma ruokalistansa vegaaneille. Listalla on noin kymmenen annosvaihtoehtoa, esimerkiksi kebabeja, pitsoja ja makkaroita.

Ruokiin käytetään vegaanisia kastikkeita ja -juustoja. Myös monista normiruokalistalla olevista ruoista pystytään tekemään vegaaniversio.

– Vegaaniannoksista oli kysyntää, ja kun tuttavani kehitti Vöneristä vartaassa pyörivän version, tartuimme tilaisuuteen, ravintoloitsija Nazir Oral kertoo.

Kun Vöner osoittautui helppokäyttöiseksi ja sai myös koemaistajilta hyvän vastaanoton, se otettiin mukaan Caprin valikoimiin.

– Alussa vegaaniruokalistan käyttäjät koostuivat kymmenestä asiakkaasta, mutta heidän määränsä kasvaa koko ajan, Oral kertoo.

Caprissa Vöner leikataan ja paistetaan samanlaisessa kebabgrillissä kuin varsinainen kebablihakin.

Parhaillaan Oral etsii hyvää vegaanista burgeria, joka voitaisiin ottaa ensi kesänä hänen toisen ravintolansa, Impivaara Grillin ruokalistalle.

Tyttäreni pistivät minut ajattelemaan, kuinka tuotantoeläimiä kohdellaan".

Klaukkalalainen Terhi Rämö kehuu Pizzeria Caprin vegaanilistaa, koska tarjolla on muitakin vaihtoehtoja kuin salaattia.

Muuten vegevaihtoehtoja on Nurmijärven ruokapaikoissa harvassa.

Rämö ryhtyi vegaaniksi kahden tyttärensä esimerkistä.

– Tyttäret pistivät minut ajattelemaan terveyttä ja ympäristöä, mutta ennen kaikkea sitä, kuinka tuotantoeläimiä kohdellaan, hän kertoo.

Vöner-tuote on kehitetty helsinkiläisessä ravintolassa helmikuussa 2017.

– Se kehitettiin ensin kyseistä ravintolaa varten. Sitten lähdimme tutkimaan, miten sitä voisi levittää ympäri Suomen, tuotteen kehittänyt Siva Parlar kertoo.

Vöneriä saa jo sadasta ravintolasta, jotka sijaitsevat 22 eri kaupungissa. Nurmijärvellä Vöneriä on nyt tarjolla myös Ismet-ravintolassa Kirkonkylällä.

Sitä myydään osassa S-ryhmän kaupoista ja vähitellen myös K-ryhmän kaupoissa.

Pari viikkoa sitten Vöner valittiin vuoden 2018 parhaaksi uutuus vegaanituotteeksi. Valinnan ratkaisi yleisöäänestys.

Vegemessuilla helmikuun lopulla esiteltiin Siva Parlarin kehittämät Vöner-pihvit. Niitä on jo saatavilla muutamissa ravintoloissa, mutta ei vielä Nurmijärvellä.

Tänä keväänä kauppoihin on tulossa myyntiin myös maustettua Vöneriä.

Helsinkiläinen Siva Parlar kuvailee itseään pikaruokakokiksi, joka valmistaa ruokia suurella intohimolla.

Vegaaninen kebabliha

Vöner on Döner kebabin eli lihakebabin rinnalle noussut vegaaninen tuote.

Se on seitanpohjainen, viljan proteiinista valmistettu tuote, eikä se siksi ole gluteeniton.

Vöneriä käytetään punaisen lihan kasvisperäisenä korvikkeena.

Tuote lanseerattiin helmikuussa 2017. Se kehitettiin yhden ravintolan tarpeisiin, mutta on nyt levinnyt ravintoloihin ja kauppoihin ympäri Suomen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat