Vaalikoneemme on nyt avattu!

Paikalliset

Klaukkalan ohikulkutiestä uusi valitus hallinto-oikeuteen – tästä on kyse

PÄÄTÖS Viime viikolla oikeus hylkäsi asemakaavaan liittyvän valituksen. Vireillä on kuitenkin kokonaan uusi valitus Liikenneviraston päätöksestä.

Liikenneviraston hyväksymästä Klaukkalan ohikulkutien tiesuunnitelmasta on valitettu Helsingin hallinto-oikeuteen.

Havainnekuva

Helsingin hallinto-oikeus on hylännyt Klaukkalan ohikulkutiehen liittyvän valituksen.

Valituksessa on kyse Kirkkotien pohjoisosan asemakaavan muutoksesta, jonka Nurmijärven kunnanvaltuusto hyväksyi maaliskuussa 2017.

Asiasta valitti oikeuteen perttulalainen maanomistaja, joka omistaa ohikulkutien alueelta ison maa-alueen. Hän vaati asemakaavapäätöksen kumoamista ja asian uudelleen valmistelua. Vaatimus ei kuitenkaan mennyt läpi.

Sama maanomistaja on myös tehnyt kokonaan uuden valituksen Helsingin hallinto-oikeuteen. Tammikuulle 2018 päivätty valitus koskee Liikenneviraston joulukuussa 2017 hyväksymää Klaukkalan ohikulkutien tiesuunnitelmaa.

Nyt maanomistaja vaatii oikeutta kumoamaan Liikenneviraston päätöksen. Hän perustelee valitustaan sillä, että tiesuunnitelman hyväksyminen on vastoin voimassa olevaa asemakaavaa.

– Tiesuunnitelma voidaan hyväksyä vastoin voimassa olevaa asemakaavaa, jos kyse on vaikutuksiltaan vähäisestä poikkeuksesta ja kunta ja ne kiinteistön omistajat, joihin poikkeus välittömästi vaikuttaa, sitä puoltavat.

– Tiehen liittyvä asemakaava ei ole lainvoimainen eikä Liikennevirasto myöskään ole kysynyt minulta kiinteistönomistajana, puollanko tiesuunnitelman hyväksymistä, hän kirjoittaa valituskirjelmässään.

Maanomistajan viittaama asemakaava on juuri Kirkkotien pohjoisosan asemakaava. Se ei ole lainvoimainen oikeuskäsittelyn takia.

Maanomistaja myös vaatii tiesuunnitelman palauttamista uudelleen valmisteltavaksi rakenteeltaan ”kevennetyksi” versioksi sekä ”puutteellisilta osin täydennettäväksi”.

Hän perustelee vaatimustaan muun muassa sillä, että hänen mielestään Klaukkalantien ruuhkautumisen syynä ei ole läpiajoliikenne toisin kuin on perusteltu. Lisäksi ohikulkutielle siirtyväksi oletetun liikenteen määrä on hänestä yliarvioitu.

Liikenneviraston suunnittelupäällikkö Elisa Sanasvuori kertoo, että hallinto-oikeus on pyytänyt Liikenneviraston vastinetta valitukseen 29. maaliskuuta mennessä.

Koska vastineen laatiminen on alkutekijöissään, ei Sanasvuori kommentoi sen sisältöä tässä vaiheessa.

Liikenneviraston projektipäällikkö Antti Koski puolestaan selventää, ettei valitus tiesuunnitelmasta välttämättä viivästytä ohikulkutien rakentamisen aloitusta.

– Tiesuunnitelman hyväksymispäätös on täytäntöön pantavissa valituksesta huolimatta, ellei valitusta käsittelevä viranomainen, eli Helsingin hallinto-oikeus, toisin määrää, hän sanoo.

Käytännössä hallinto-oikeus voi määrätä tiesuunnitelman hyväksymispäätökselle toimeenpanokiellon, jos katsoo sen asian käsittelyn kannalta tarpeelliseksi. Tätä vaatii myös valituksen tehnyt maanomistaja.

Maanomistajalla on myös mahdollista hakea hallinto-oikeuden Kirkkotien pohjoisosan asemakaavaa koskevalle päätökselle valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta. Korkein oikeus kuitenkin erikseen päättää, myöntääkö se valitusluvan.

Liikenneviraston Antti Kosken mukaan valituslupa viivästyttäisi ohikulkutien rakentamista ainakin noin vuodella.

Mikäli taas asemakaava saataisiin lainvoimaiseksi jo keväällä, ohikulkutien urakka kilpailutetaan ehkä jo tänä vuonna.

Lue myös: Näin oikeus perustelee Klaukkalan ohikulkutiehen liittyvän valituksen hylkäämistä

Valitus korkeimpaan hallinto-oikeuteen

Korkein hallinto-oikeus päättää erikseen, myöntäkö se valitusluvan vai ei.

Hallintolainkäyttölain mukaan valituslupa on myönnettävä, jos:

1) Lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa tapauksissa tai oikeuskäytännön yhteneväisyyden vuoksi on tärkeää saattaa asia korkeimman hallinto-oikeuden ratkaistavaksi;

2) Asian saattamiseen korkeimman hallinto-oikeuden ratkaistavaksi on erityistä aihetta asiassa tapahtuneen ilmeisen virheen vuoksi; tai

3) Valitusluvan myöntämiseen on muu painava syy.

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksisaantipäivästä.

Lisää aiheesta

Juuri nyt: Hallinto-oikeus hylkäsi Klaukkalan ohikulkutiehen liittyvän valituksen9.3.2018 09.30
Päätös Klaukkalan ohikulkutiestä on nyt kuntalaisten nähtävänä17.1.2018 13.00
Klaukkalan ohikulkutien tiesuunnitelma hyväksyttiin2.1.2018 08.00
Klaukkalan ohikulkutie etenee pienin askelin – urakka kilpailutetaan vuonna 201827.11.2017 08.45
Nurmijärvi ostaa ison tilan tulevan ohikulkutien alueelta21.11.2017 07.15
Klaukkalan ohikulkutien rakennustyöt voivat alkaa parhaimmillaan ensi vuonna – valitukset nurin27.5.2017 06.05
10 miljoonaa Nurmijärvelle, 32 miljoonaa valtiolle – Valtuusto hyväksyi ohikulkutien hintalapun 5.5.2017 06.05

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat