Paikalliset

Nuorten vahingonteot tuplaantuivat Nurmijärvellä – "Hajotetaan, sotketaan ja poltetaan toisten omaisuutta"

RIKOKSET  Alle 15-vuotiaat välittävät nuuskaa Rajamäellä. Kirkonkylällä häiriköidään kaupoissa.

Vanhempi konstaapeli, Nurmijärven lähipoliisi Tiina Kuosa kertoo, että alaikäisten tekemät vahingonteot ja varkaudet ovat tuplaantuneet Nurmijärvellä.

Anton Soinne

Alle 18-vuotiaiden tekemät vahingonteot ja varkaudet ovat tuplaantuneet Nurmijärvellä.

Vanhempi konstaapeli Tiina Kuosa kertoo, että Nurmijärvellä tapahtui viime vuonna 51 alaikäisten tekemää vahingontekoa, kun vuotta aiemmin määrä oli 27.

– Nuorten häiriökäyttäytyminen kylillä on lisääntynyt eli hajotetaan, sotketaan ja poltetaan toisten omaisuutta, Kuosa kertoo ja jatkaa, että tyhmyyksiä tehdään yleensä joukolla.

Vaikka nuoren rikosoikeudellinen vastuu alkaa 15-vuotiaana, muistuttaa Kuosa, että vahingonkorvauksia joutuu nuorempikin maksamaan.

– Vahingonteoissa korvaussummat voivat myös nousta todella korkealle. Ei puhuta mistään pikkusummista, hän painottaa.

Viime vuonna alle 18-vuotiaat tekivät 22 varkautta Nurmijärvellä, kun vuotta aiemmin määrä oli 11.

– Eli myös varkaudet ovat lisääntyneet. Nuoret ovat varastaneet esimerkiksi kaupoista arvokkaampaa tavaraa, minkä takia kyse on varkaudesta eikä näpistyksestä.

Näpistyksiä kirjattiin puolestaan 59, vuotta aiemmin 70. Kuosa mukaan vain osa näpistäjistä jää kiinni ja tulee poliisin tietoon.

– Hyvin usein kuulee kiinnijääneiden kertovan, että kaverit ovat sanoneet pöllimisen olevan niin helppoa ja siksi minäkin pölläsin, oli vaan pakko kokeilla.

Kuosan mukaan myös monet saman luokan oppilaista ovat käyneet näpistelemässä.

– Silloin olen käynyt pitämässä kohdennetun laillisuuskasvatustunnin kyseisessä luokassa.

Alaikäisten tekemiä pahoinpitelyitä kirjattiin viime vuonna 56, vuotta aiemmin 70.

Alaikäisten huumausainerikoksia kirjattiin puolestaan Nurmijärvellä viima vuonna 14, vuotta aiemmin 19. Tämäkin luku sisältää vain poliisin tietoon tulleet tapaukset.

– Eli luku ei ole aivan todellinen. Etenkin kannabiksen käyttö on lisääntynyt, Kuosa tietää.

Sen sijaan nuorten kännääminen on hieman vähentynyt. Sama suuntaus näkyy kouluterveyskyselyn tuloksissa.

– Tosin meillä näkyy se, että ne ketkä ryyppäävät, niin ryyppäävät reipasta tahtia ja heillä on paljon viinaa hallussa. Myös sekakäyttö on lisääntynyt nuorten keskuudessa.

Kuosa puhui nurmijärveläisnuorten tilanteesta myös Vanhemmuuden antoisa pesi -tilaisuudessa helmikuun lopussa Nurmijärven kunnanvirastolla.

Nurmijärven lähipoliisina toimiva Kuosa tietää myös, että kunnan kolmella taajamalla on omat haasteensa.

Hän toivoo, että etenkin Kirkonkylän nuorten vanhemmat kiinnittäisivät huomiota siihen, kuinka paljon oppilaat kuluttavat koulupäivän aikana aikaansa kaupoissa. Samasta aiheesta hän puhui myös helmikuisessa tilaisuudessa.

Kuosan mukaan osa oppilaista aiheuttaa kaupassa häiriöitä, kuten estävät asiakkaita pääsemästä kauppaan asioimaan, huutelet asiakkaille, sylkevät heidän eteensä tai päällensä sekä näpistelevät.

– Lisäksi nuorten kielenkäyttö voi olla törkeää muita asiakkaita ja joskus jopa myyjiä kohtaan, Kuosa kertoo.

Rajamäellä ja osin myös Klaukkalassa haasteena on nuorten nuuskanvälitys.

– Nuuskaa on liikkeellä huomattavia määriä ja nuuskan käyttö on myös lisääntynyt nuorten keskuudessa. Nuoret myös ajattelevat, että laitetaan alle 15-vuotias välittämään nuuskaa sen takia, että hänelle ei tule siitä seuraamuksia.

Kuosa muistuttaa, että myös alle 15-vuotias nuuskan myyjä on verovelvollinen.

– Eli jos nuori välittää ja myy nuuskaa, asiasta ei ole kiinnostunut vain poliisi vaan myös Tulli ja veroviranomainen, Kuosa painottaa.

Klaukkalassa puolestaan riehui viime kesänä nuorisoporukka, joka muun muassa kivitti poliisia. Kuosan mukaan Klaukkalassa viranomaiskielteisyys nostaa selkeästi enemmän päätään kuin kunnan muissa taajamissa.

– Klaukkalassa on nuorten keskuudessa laitettu vasikoimiskulttuuri pannaan eli vasikoille käy huonosti. Se on tullut nuorten puheista ihan selkeästi esille.

Oletko huolissasi Nurmijärven nuorista?

Kyllä
74% (253 ääntä)
En
26% (88 ääntä)
Ääniä yhteensä: 341

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Pahoinpitelyt lisääntyneet rajusti Nurmijärvellä – "Taustalla tietty porukka"15.11.2017 07.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat