Puheenaihe

Pyörykät menivät väärään pakettiin – Pakkausmerkintävirhe on yleisin syy elintarvikkeen takaisinvetoon

UUSIMAA | Lohipyörykkä-pakkaukseen on pakattu virheellisesti kala-kasvispihvejä, ainesosatiedoista puuttuu maininta selleristä.

Lauantaimakkarapötkössä on sallitun enimmäismäärän ylittävä pitoisuus natriumnitriittiä.

Suklaarasian marsipaanikonvehteissa saattaa olla muovinpalasia.

Muun muassa nämä tapaukset aiheuttivat elintarvikkeiden takaisinvetoja viime vuonna.

Elintarvikevirasto Eviran keräämien tietojen mukaan 158 elintarvike-erää vedettiin pois markkinoilta viime vuonna. Määrä on noin 20 prosenttia edellisvuotta suurempi. Takaisinvetojen määrä on kasvussa toista vuotta peräkkäin.

Yleisin syy takaisinvetoihin ovat pakkausmerkintävirheet, peräti 34 tapauksessa.

20 tapauksessa oli kyse sekaannuksesta, jossa pakkaus tai siihen kiinnitetty etiketti oli tarkoitettu toiseen tuotteeseen.

Toiseksi yleisin syy takaisinvetoihin oli elintarvikkeista löytyneet bakteerit ja muut mikrobiologiset ongelmat. Tällaisia takaisinvetoja tehtiin 29.

Salmonellaa löytyi neljästä ulkomailta tuodusta lihasta ja kolmesta tuorevihanneksesta.

Yhdeksässä tapauksessa lihassa, kalassa, lihajalosteessa ja suklaapatukassa oli listeriaa.

Virheelliset elintarvikkeet aiheuttavat vakavia vaaratilanteita erittäin harvoin.

Viime vuosien vakavin tapaus on vuodelta 2011, jolloin kaksi henkilöä sairastui ja toinen heistä menehtyi botuliinimyrkytykseen syötyään Italiasta tuotuja oliivisäilykkeitä.

Suurin osa viime vuonna takaisinvedetyistä tuotteista oli ulkomaista alkuperää.

– Innostus kansainvälisiin ruokiin on lisännyt erilaisten yrttien ja kasvisten tuontia. Näistä tuotteista löytyneet määräystenvastaiset kasvinsuojeluainejäämät ovat jonkin verran kasvattaneet takaisinvetojen määrää, arvelee ylitarkastaja Mika Varjonen.

Kasvinsuojeluainejäämien vuoksi tehdyt takaisinvedot lisääntyivät edellisvuodesta. Takaisinvetotuotteet olivat enimmäkseen tuorekasviksia ja hedelmiä Aasiasta.

Monessa tapauksessa raja-arvot ylittyivät niin vähän, että kuluttajille ei aiheutunut vaaraa.

Miten virheellinen tuote paljastuu?

Evira saa ilmoituksia viallisista elintarvikkeista pääasiassa viittä eri reittiä.

Noin 25 prosenttia tapauksista ilmoitetaan EU:n yhteisen hälytysjärjestelmä RASFFin kautta.

Noin 20 prosenttia takaisinvedon aiheuttavista ilmoituksista tulee Tullin havaitsemista määräystenvastaisuuksista.

18 prosenttia ilmoituksista tulee yritysten omavalvonnan kautta.

17 prosenttia ilmoituksista tulee virheellisen tuotteen ostaneilta kuluttajilta.

Noin 10 prosenttia virheellisistä elintarvikkeista tulee ilmi kunnallisen elintarvikevalvonnan tai Elintarvikeviraston omien havaintojen seurauksena.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat