Paikalliset

Mielipide: Budjetti 0 euroa – Onko kunta lopettamassa vanhusneuvoston?

Kuvituskuva.

Arkistokuva

Vanhusneuvoston tammikuun kokouksessa esitellyssä kunnan taloussuunnitelmassa vuonna 2020 vanhusneuvoston toimintaan kerrottiin olevan 0 euroa. Onko kunta siis lopettamassa vanhusneuvoston?

Kunnan hallintosäännön mukaan vanhusneuvosto on yksi kunnanhallituksen nimeämistä vaikuttamistoimielimistä. Muita vaikuttamistoimielimiä ovat nuorisovaltuusto, vammaisneuvosto, veteraaniasiain neuvottelukunta ja kyläasiain neuvottelukunta.

Kuntalain 27 §:n mukaan vanhusneuvostolle on annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä ikääntyneen väestön hyvinvoinnin, terveyden, osallisuuden, elinympäristön, asumisen, liikkumisen tai päivittäisistä toiminnoista suoriutumisen taikka heidän tarvitsemiensa palvelujen kannalta.

Eli vanhusneuvosto on ikäihmisten äänitorvi kunnan hallinnossa. Se on kuitenkin sivuutettu lähes poikkeuksetta niissä tilanteissa, joissa sitä tulisi kuulla. Ehkä osittain oman sisäisen toimintatapansa ja –toimintakulttuurinsa vuoksi.

Vanhusneuvoston jäsenet matkustavat omilla kustannuksillaan edustaessaan Nurmijärven vanhusneuvostoa alueellisiin ja valtakunnallisiin tilaisuuksiin, kun talousarviossa ei ole kyseiseen tarkoitukseen määrärahaa. Esimerkkinä Kuumakuntien yhteiset vanhusneuvostojen tapaamiset, kuulemiset tai valtakunnalliset tilaisuudet.

Vanhusneuvoston jäsenten edustamissa yhdistyksissä Nurmijärvellä on yli 1 000 jäsentä eli noin 15 prosenttia kunnan yli 65-vuotiaista.

Laitoshoidosta ollaan koko ajan siirtymässä avohoidon suuntaan. Tekeviä käsiä tarvitaan siihenkin, eivätkä kaikki selviä kotona tai kodinomaisissa olosuhteissa. Arvokas vanhuus tuntuu olevan vain käsite ja mielellään käytetty ilmaisu.

Kyllä juhlapuheissa ikäihmiset muistetaan, osallistamisen kanssa on niin ja näin.

Erkki Partanen

vanhusneuvoston jäsen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat