Paikalliset

Café Murun parlamentti ruotii päivän puheenaiheet ja arjen harmitukset – "Ollaan ku kotona, mutta täällä ei emäntä räksytä"

Café Murun aamuparlamentti on kokoontunut kahvilan olemassaolon alusta lähtien, pian kymmenen vuotta. Kuvassa Ville (vas.), Kari, Eero, Mara, Kalle, Hannu, Kaitsu ja Pave.

Taina Joutsen

Rajamäkeläisen Café Murun ovi käy aamu kahdeksasta tiuhaan tahtiin. Ikkunapöydässä istuvat jo Kari, Eero, Jussi, Ville, Pave, Kaitsu ja Hannu. Paikalle saapuvat myös Kalle, Mara ja kumppanit.

Siihen, että huru-ukoiksikon itseään kutsuva porukka esittäytyy vain etunimillä, on syynsä.

– Ei me tunneta toisiamme sukunimiltä, tuumaa Kari.

– Ja jos me ollaanki kuultu se sukunimi, niin ei me kuitenkaan muisteta sitä, heittää Eero.

Eläkeläisherroista koostuvaan porukkaan, joka on parantanut yhdessä maailmaa Café Murun perustamisesta lähtien eli pian 10 vuoden ajan, kuuluu toistakymmentä jäsentä. Kokoonpano vaihtelee aamusta riippuen ja uudet tulijat mahtuvat aina mukaan.

Mikä sitten houkuttelee aamukaffille miesporukkaan? Eeron mukaan osa heistä on yksineläjiä, osalla taas on vihainen vaimo kotona. Nyt pöytäseurue rupeaa hyssyttelemään suurisuuta. Vaikea tietää, kuka on tosissaan ja kuka ei.

Moni keskustelunaihe tulee päivän lehdistä. Kiinnostusta ja mielipiteenvaihtoa voi herättää vaikkapa se, onko Rajamäen liikuntapuiston lamppujen vaihto tarpeen tai kuka ostaa avioeron vuoksi myyntiin menneen nurmijärveläisjulkkiksen talon. Ja jos jonkun kööriin kuuluvan naama esiintyy lehdessä, niin siitä tulee miesten mukaan kauhean iso juttu.

Miehiseen tapaan suosikkipuheenaiheita ovat autot ja rakentaminen. Kalajuttujakin kerrotaan käsivarret levällään. Kalle tietää kaiken urheilusta ja pitää myös muut ajan tasalla.

Jos joku muistaa hyvän vitsin, se kerrotaan ja sille nauretaan, jos se ymmärretään. Ainakin nämä herrat osaavat nauraa itselleen.

Kun joku vähän ärsyttää, niin asia tuodaan Murun parlamenttiin ratkottavaksi. Tänä talvena kestoärsytyksen aiheena on ollut kunnan alueella olevien teiden kehno auraus.

– Yksi puhuu hiekoituksesta, joku aurauksesta, mutta aika vähän on viime aikoina kyntöhommia tehty, miesporukasta heitetään.

– Ja Väyrysestäkin puhutaan aina joskus, toinen jatkaa.

Murussa kohtaavat myös kaikkien puolueiden edustajat – onpa joukossa kokonaan uusiakin puolueita. Oman mielipiteensä saa aina sanoa, niitä jopa vaihdetaan.

– Kun tullaan tänne, ollaan jotakin mieltä. Kun lähdetään pois, ollaan toista mieltä. Se on sitä mielipiteiden vaihtoa, Kalle nauraa.

Osmo taas kertoo tulevansa paikalle kuuntelemaan muunneltua totuutta.

Mistä sitten ei puhuta? Kukaan ei kuulemma kerro tulojaan, kaikki vain puhuvat menoista.

– Hirveet menot on, mutta mistä se raha tulee? joku äityy ihmettelemään.

Murun aamuparlamentissa on myös asiantuntijoita ja ammattikuntia joka lähtöön. Siksi kaikenlaisiin pulmiin löytyy apua ja monenlaisista asioista tietoa.

Juoruilemista miehet eivät ainakaan myönnä, mutta kaikki lähipiirin kuolemantapaukset käsitellään.

– Sairaskertomuksiakin on paljon, Pave toteaa.

Vuosien kuluessa miesporukalle on ehtinyt muodostua perinteitä. Synttäri- ja nimpparisankarit tarjoavat usein kakkukahvit. Ne noudetaan kahvilan tiskiltä, ja päivänsankari kuittaa laskun. Parhaina aamuina kakkua voidaan syödä parikin kertaa, jos merkkipäivät törmäävät.

Kahvilan henkilökunta on ottanut vakiasiakkaansa hyvin vastaan.

– Ollaan ku kotona, mutta täällä ei emäntä räksytä, joku kuittaa.

– Nää pojat tietää kyllä kaiken mitä kylällä tapahtuu. Mukava ja hyvä porukka, kahvilan omistaja Tanja Luostarinen kehuu.

Vähän on vauhti tosin hiljentynyt vuosien mittaan.

– Ennen tänne tultiin heti kuudeksi, nyt kahdeksaksi, Luostarinen kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat