Paikalliset

Maaniitun puistoa halkova Kissanoja halutaan kunnostaa – "Tässä on paljon potentiaalia"

Yhteisöllisyys ja käyttäjien näkökulma pääsevät tässä hankkeessa esille.

Risto Tenhunen näkee, että Kissanojassa on potentiaalia monenlaiseen. Nykyisellään Kissanoja on kuitenkin paikoin umpeenkasvanut, vaatii kunnostustoimia.

Taina Joutsen

Kirkonkylällä sijaitsevan Maaniitun puiston käyttäjät haluavat kunnostaa puiston halki kulkevan Kissanojan. Kissanoja on puro-oja, joka saa alkunsa Maaniitun koulun läheisyydestä ja laskee Vantaanjokeen.

Viikko sitten järjestetyn Kissanojan kunnostamista koskevan infotilaisuuden yhteydessä valittiin työryhmä viemään hanketta eteenpäin. Työryhmän puheenjohtajaksi valitun Risto Tenhusen mukaan puiston tietyt alueet, esimerkiksi arboretum, koirapuisto ja frisbeegolf -alue, ovat hienossa kunnossa.

Puistoa on rakennettu vähitellen ja osin 80-luvulla tehtyjen suunnitelmien mukaisesti.

– Kissanojan ympäristö on jäänyt laittamatta. Se on pusikoitunut ja pajuttunut, mutta siinä on paljon potentiaalia ja kunnostamalla siitä tulisi hieno, Tenhunen uskoo.

Puistoalueella asuvan Tenhusen mukaan puiston virkistyskäyttö on viime vuosina lisääntynyt ja monipuolistunut. Alueella lenkkeillään, hiihdetään, pestään mattoja, potkitaan palloa ja pelataan frisbeegolfia.

Käyttömahdollisuuksia voitaisiin Tenhusen mukaan parantaa edelleen esimerkiksi lisäämällä purossa virtaavan veden määrää sekä uusien siltojen, penkkien, polkujen ja suojaisan puuston avulla. Kosteikkoja tarvittaisiin parantamaan vedenlaatua.

– Jos kosteikkoja ei ole, hulevesien ravinteet päätyvät suoraan Vantaanjokeen.

Tenhunen pitää Kissanojan kunnostamista mukavana hankkeena, koska lähestymistapa on yksilöllinen ja käyttäjien näkökulma pääsee esille. Tavoitteena ei ole hoidettava puistoalue, vaan luonnonmukaisuus ja maltilliset kunnostustoimet kuvaavat projektin luonnetta.

Vaikka kunnostettava alue rajautuu ensisijaisesti Maaniitun alueeseen, toiveena on saada jossakin vaiheessa ojanrantaa pitkin kulkeva, Myllykosken alueelle ja sen ulkoilumaastoihin johtava jalankulkureitti.

Työryhmän tehtävänä on kerätä ja kartoittaa hankkeeseen liittyvien sidosryhmien intressit ja valmistella esitys, joka jätetään syksyllä tekniselle lautakunnalle. Ennen esityksen jättämistä järjestetään uusi yleisötilaisuus.

Maaniitun asukasyhdistys ja muut sidosryhmät osallistuvat Kissanojan kunnostukseen talkoohengessä, ensin suunnittelemalla ja kartoittamalla, sitten fyysistä kunnostustyötä tekemällä. Suunnittelu- ja teknistä apua tarvitaan Tenhusen mukaan myös kunnasta.

Kissanojan kunnostukseen haetaan Leader-rahoitusta. Sitä voi hakea esimerkiksi yleishyödylliseen kehittämishankkeeseen. Leader-raha tulee eu:lta, valtiolta ja kunnilta. Rahoituspäätöksen tekee ely-keskus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat