Paikalliset

Hän on Nurmijärven Lea! – "Tanssittanut kolmea sukupolvea vauvasta vaariin"

HUOMIONOSOITUS Kolmen sukupolven tanssittaja sai lionsnaisilta huomionosoituksen hyvinvoinnin edistämisestä.

Tanssinopettaja Pirjo Nuortila (kesk.) on Nurmijärven tuore Lea. Hän sai tittelin tanssitettuaan kuntalaisia vauvasta vaariin vuosikymmenten ajan. Leojen presidentti Sari Mattila (vas.) ja juontajana toiminut yhdistyksen jäsen Tina Nyfors palkitsivat Nuortilan hyvinvointinessuilla viime viikonvaihteessa.

-

Kun Pirjo Nuortilaa vuonna -66 pyydettiin ohjaamaan tanhuja Kansalaisopisto Jukolaan, Nurmijärven Opiston edeltäjään, hän otti tehtävän reippaasti vastaan. Siitä sai alkunsa Nuortilan yli 50 vuotta jatkunut ura tanssinopettajana.

Taustanaan hänellä oli lapsena alkanut tanssiharrastus. Myöhemmin, jo ryhmiä vetäessään, hän kouluttautui tanssinopettajaksi.

LC Klaukkalan Leat julistivat viime viikonvaihteen hyvinvointimessujen yhteydessä Nuortilan Nurmijärven Leaksi. Kunnianosoitus myönnetään hyvinvoinnin edistämistyöstä Nurmijärvellä.

Yhdistys perustelee valintaansa sillä, että Pirjo Nuortila on tanssittanut kolmea nurmijärveläissukupolvea vauvasta vaariin, ja moni nuori on kasvanut hänen ohjauksessaan lapsesta nuoreksi ja aikuiseksi.

– Pirjo on tehnyt vuosikaudet nuorisotyötä omalla sarallaan, ja myös meidän toiminnassamme nuoret ovat keskeisessä asemassa, sanoo LC Klaukkalan Leojen presidentti Sari Mattila.

Hän nostaa esille myös sen, että Nuortila on samalla edistänyt nurmijärveläistä perinnekulttuuria.

Hyvinvointimessuilla hän järjesti kansallispukunäytöksen.

Kun Pirjo Nuortilan vanhempi poika syntyi vuonna -71 ja aloitti tanssiharrastuksen äitinsä jalanjäljissä heti kun se oli mahdollista, Nuortila perusti vuonna -73 kaksi lastenryhmää.

Niistä Kikarit, joka oli suunnattu vähän isommille lapsille, on hajonnut ja sulautunut edelleen toimivaan Pörriäiset-ryhmään.

Pörriäisistä onkin tullut edustusryhmä, joka reissaa paljon myös Suomen rajojen ulkopuolella. Ensi kuussa ryhmä matkaa Georgiaan.

Pörriäisiin kuuluu kymmenen naista ja yhdeksän miestä. Ryhmän keski-ikä on Nuortilan mukaan 40 vuoden paikkeilla. Moni ryhmäläinen on ollut mukana Pörriäisten alkutaipaleelta asti.

Pörriäiset sen kummemmin kuin muutkaan kansantanssin harrastajat eivät tosin tanssi enää samalla tavoin kuin alkuvuosina.

– Tanssi on mennyt hienosti eteenpäin. Suomeen on saatu hyviä uusia koreografian tekijöitä, jotka ovat käyneet täällä Nurmijärvelläkin preppaamassa meitä, Nuortila kertoo.

– Perinteistä kansantanssia on vielä paljon, mutta sitä on kuitenkin modernisoitu katsojaystävällisemmäksi, hän jatkaa.

Kansantanssi on Nuortilan mukaan säilyttänyt hyvin suosionsa. Esimerkiksi siitä hän nostaa Kaustisten kansanmusiikkifestivaalien suosion. Myös Pörriäiset ovat esiintyneet säännöllisin väliajoin Kaustisilla.

Pirjo Nuortila valittiin vuonna -78 Nurmijärven kunnan kansantanssiopettajaksi.

– Olin pioneeri. Missään muussa kunnassa ei ollut silloin tällaista järjestelyä, hän kertoo.

Nuortila jatkaa edelleen ryhmien vetämistä Nurmijärven Opistossa. Hän vetää kuutta ryhmää, joista puolet on tanssi- ja toinen puoli jumpparyhmiä.

Mikä on saanut hänet pysyttelemään tanssin parissa näin pitkään?

– Mielenkiinto ja se, että saa olla fiksujen ihmisten kanssa, tehdä työtä josta nauttii ja vielä nähdä työnsä tulokset.

Suuri yleisö voi nähdä Nuortilan ja Pörriäisten työn tuloksia 8. huhtikuuta kello 16 Monikko-salissa järjestettävässä Pörriäisten kansantanssikonsertissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat