Paikalliset

Ekaluokkalaisten sijoittaminen kouluihin aiheuttaa haasteita – osa vanhemmista ei halua lastaan Lepsämään

Lintumetsä on oppilaaksioton suhteen niin kutsuttu avoin alue, jonka ekaluokkalaiset sijoitetaan kouluihin tiettyjen periaatteiden mukaan, kertoo Klaukkalan aluerehtori Janne Taipale.

Riikka Jokinen

Ensi syksynä ensimmäiselle luokalle menevien lintumetsäläislasten sijoittaminen kouluihin aiheuttaa haasteita.

– Yksi haastavimmista vuosista, myöntää Klaukkalan aluerehtori Janne Taipale, joka osoittaa Klaukkalan tulevat ekaluokkalaiset lähikouluihin.

Lintumetsä on avointa aluetta, jolla asuville tuleville koulutulokkaille osoitetaan lähikoulu tiettyjen periaatteiden mukaan. Ensimmäisen periaatteen mukaan ekaluokkalainen sijoitetaan siihen kouluun, jota samassa osoitteessa asuva sisarus käy. Toisen periaatteen mukaan koulu voidaan määritellä oppilaan terveydentilaan liittyvän tai muun oppilashuollollisen syyn takia. Kolmannen periaatteen mukaan oppilaan koulumatkan tulee olla mahdollisimman turvallinen ja lyhyt.

Viime vuosina Lintumetsän ekaluokkalaiset on sijoitettu Lepsämän ja Klaukkalan kouluihin. Lepsämän koulun sisäilmatilanteen takia osa vanhemmista pohtii nyt, voisiko saada lapsensa muualle kuin kyseiseen kouluun.

– Olen saanut useita huolestuneita puheluita, joissa on kysytty, missä kunnossa Lepsämän koulu on. Olen ohjannut puhelut eteenpäin Lepsämän koulun rehtori Anneli Luostariselle, joka tietää parhaiten tilanteen.

Lintumetsässä asuu noin 50 uutta ekaluokkalaista. Heistä 20 sijoitetaan sisarusperiaatteella joko Lepsämän tai Klaukkalan kouluun.

–  Lopun 30:n sijoituksessa pitää ottaa huomioon koulujen fyysiset tilat. Lisäksi pitää huolehtia siitä, että kouluihin tulee sopivan kokoiset ryhmän ja se, että koulumatka on turvallinen.

Uutena vaihtoehtona kunnassa pohditaan nyt sitä, voisiko Lintumetsän ekaluokkalaisia sijoittaa yhden luokan verran Harjulan kouluun. Tämä olisi mahdollista, sillä Lintumetsän ja Harjulan välillä on toimiva joukkoliikenne, joka takaa Taipaleen mukaan sujuvan ja turvallisen koulumatkan. Lisäksi Harjulaan on tulossa näillä näkymin vain yksi ensimmäinen luokka.

Päätöstä ei ole vielä tehty.

– Lintumetsän tilanne on siis yhä auki, Taipale sanoo.

Päätökset lähikouluista postitetaan perheille huhtikuussa.

Tulevaisuudessa Nurmijärvellä voi olla haasteita koulujen suhteen entistä enemmän. Ensi syksynä Nurmijärvellä aloittaa noin 615 uutta ekaluokkalaista. Laskelmien mukaan vuonna 2024 ekaluokkalaisia aloittaa 406, eli yli 200 nykyistä vähemmän.

– Se tarkoittaa seitsemää perusopetusryhmää vähemmän kuin nyt, Taipale laskee ja jatkaa, että mahdollinen muuttovoitto ei näy lukemissa.

– Oppilasmäärän lasku tulee näkymään jokaisessa koulussa jollain tapaa. Toisissa enemmä, toisissa vähemmän.

Taipale ei ota kantaa siihen, mitä tästä seuraa kunnan pienimmille kouluille, kuten Metsäkylälle tai Palojoelle. Sen sijaan hän toivoisi, että kunta panostaisi entistä enemmän kaavoitukseen.

– Olisi järkevää, jos olisi muutaman sadan tontin reservi olemassa ja tontteja myytäisiin tasaisesti ympäri vuoden. Tämä takaisi tasaisemman oppilasvirran kouluille, myös kokoomuksen kunnanvaltuutettuna toimiva Taipale sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat