Puheenaihe

Yli 14 vuotta elinkautista istunut mies vapaaksi – ampui sänkyihinsä 3- ja 5-vuotiaat lapsensa

KOEVAPAUS   Kahden pienen lapsensa sänkyihin vuonna 2004 ampuneen miehen vapauttamista puolsi Helsingin hovioikeuden mukaan muun muassa se, että miehen asuminen ja toimeentulo oli jo ennen vapauttamista järjestetty. 

Kaksi pientä lastaan sänkyihinsä tappanut isä vapautuu vankilasta hovioikeuden perjantaina antamalla päätöksellä ensi lokakuussa.

Markku Niska

Helsingin hovioikeus päätti perjantaiaamuna antamallaan päätöksellä, että lastensa surmaamisesta elinkautista vankeusrangaistusta istuva mies pääsee ehdolliseen koevapauteen.

Mies vapautuu vankilasta tämän vuoden lokakuussa. Vapautuessaan mies ehti istua rangaistusta 14 vuotta ja 6 kuukautta. Suomessa elinkautista vankeusrangaistusta istutaan keskimäärin reilut 14 vuotta.

Tapahtumien tekohetkellä 42-vuotias mies tappoi syyskuussa vuonna 2004 nukkumassa olleet lapsensa Kiteellä. Lapset olivat iältään 3- ja 5-vuotiaita. Mies oli tekohetkellä syyntakeinen.

Järkyttävät tapahtumat saivat alkunsa, kun mies oli tullut tuomaan tavaroitaan entisen vaimonsa ja lastensa äidin luokse. Tultuaan asunnolle mies livahti sisälle ja tappoi nukkumassa olleet lapsensa pienoiskiväärillä sänkyihinsä.

Hovioikeus katsoi, että miehen vapauttamista puolsi hänen vankila-aikainen käyttäytymisensä sekä osallistuminen vankilan työ- ja ohjelmatoimintaan.
Vapauttamista puolsi myös se, että miehen asuminen ja toimeentulo oli jo vapauttamisvaiheessa järjestetty. Hakijalla ei ollut myöskään päihdeongelmaa eikä yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Myös miehelle rangaistusaikana tehdyt suunnitelmat ja tavoitteet olivat toteutuneet osittain. Hakijan riski syyllistyä uudelleen väkivaltarikokseen oli arvioitu oikeuspsykiatrisessa kokonaisarvioinnissa matalaksi ja joissakin tilanteissa keskitasoiseksi.

Hovioikeuden käytettävissä oli sekä miehen hakemuksen ja että Rikosseuraamuslaitoksen lausunnon lisäksi muun muassa vankilan ja Psykiatrisen vankisairaalan lausunnot.
Rikosseuraamuslaitos puolsi vapauttamista.

Hakijan vapauttamista vastaan puhuivat hänen elinkautiseen vankeusrangaistukseen johtaneet tekonsa. Lasten tappamiselle ei kuitenkaan ajan kulumisen ja hakijan vankila-aikaisen käyttäytymisen vuoksi voitu antaa ratkaisevaa painoarvoa vapauttamisharkinnassa, oikeus toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat