Paikalliset

Nurmijärven tilinpäätös yli viisi miljoonaa ylijäämäinen – menot alittuivat, verotulot ja valtionosuudet ylittyivät

Vs. kunnanjohtaja Outi Mäkelä on tyytyväinen kunnantalouteen. Hänen mukaansa Nurmijärvi on erinomainen kunta elää ja yrittää.

Riikka Jokinen

Nurmijärven kunnan viime vuoden tilinpäätös on yli viisi miljoonaa euroa ylijäämäinen. Tulos parani edellisestä vuodesta. Vuosi 2017 oli Nurmijärven kuntataloudessa keskeisen tuloslaskelman näkökulmasta edelleen hyvä vuosi.

– Nurmijärvi on erinomainen kunta elää ja yrittää. Nurmijärvi on positiivinen ilmiö. Kunnan investoinnit pysyvät vuosina 2018–2020 edelleen erittäin korkealla tasolla ja kunta velkaantuu, mutta kunnan talous on edelleen verrattain vahva ja sen mahdollisuudet selviytyä palveluiden järjestämisestä ja muista velvoitteista hyvät, toteaa vs. kunnanjohtaja Outi Mäkelä.

Vuoden 2017 muutetun talousarvion tuloslaskelma oli 1,1 miljoonaa euroa alijäämäinen. Johdon lokakuun kuukausiraportissa tilikauden ylijäämäksi arvioitiin vielä 2,5 miljoonaa euroa.

Vuoden 2017 tilinpäätöksen tuloslaskelma päätyi lopulta 5,35 miljoonan euron ylijäämään.

Suurimmat ylijäämäiseen tulokseen vaikuttavat tekijät olivat käyttötalouden nettomenojen alittuminen 3,3 miljoonalla eurolla, verotulojen ylittyminen 0,3 miljoonalla eurolla, valtionosuustulojen ylittyminen 0,1 miljoonalla eurolla ja poistojen alittuminen 0,5 miljoonalla eurolla.

Toimintatuottoja kertyi 0,6 miljoonaa euroa muutettua talousarviota enemmän. Maahanmuutosta aiheutuvat korvaukset valtiolta olivat 2,25 miljoonaa euroa talousarviota suuremmat, mutta toisaalta maankäyttösopimuksista aiheutuvia korvauksia kertyi 1,2 miljoonaa euroa talousarviota vähemmän.

Kaiken kaikkiaan maksutuotot jäivät 1,4 miljoonaa euroa talousarviota pienemmiksi. Tuet ja avustukset alittuivat 0,3 miljoonalla eurolla ja muut toimintatuotot ylittyivät 0,3 miljoonalla eurolla. Käyttöomaisuuden myyntivoittoja kirjattiin 3,1 miljoonaa euroa.

Kaikki toimialat alittivat toimintakatteensa (nettomenonsa). Hyvinvointitoimialan nettomenojen alitus oli 1,63 miljoonaa euroa, josta Hus-sopimus-sairaaloiden osuus oli 0,85 miljoonaa euroa. Erikoissairaanhoidon menot alittuivat kaikkiaan 0,94 miljoonaa euroa ja koko terveyspalveluiden tulosalueen 2 miljoonaa euroa.

Sivistystoimiala alitti nettomenonsa myös 1,63 miljoonalla eurolla, josta koulutuspalveluiden osuus oli miljoona ja varhaiskasvatuspalveluiden osuus 0,44 miljoonaa euroa. Ympäristötoimiala alitti nettomenonsa 0,37 miljoonaa euroa. Keskushallinnon toimialan nettomenot alittuivat 0,18 miljoonaa ja elinkeino- ja kuntakehityskeskuksen 0,19 miljoonaa euroa. Käyttötalouden nettomenot (toimintakate) yhteensä alittivat muutetun talousarvion 3,3 miljoonalla eurolla ja nettomenojen kasvu oli vain 0,36 prosenttia vuodesta 2016.

Verorahoitus yhteensä ylitti muutetun talousarvion 0,4 miljoonalla eurolla. Korkomenot alittuivat hieman ja rahoitustuotot ja –kulut yhteensä ylittivät hieman muutetun talousarvion.

Tilikauden 2017 tulos oli 4,25 miljoonaa euroa talousarviota parempi.

Kunnan kokonaisinvestoinnit olivat noin 40 miljoonaa euroa. Merkittävimmät valmistuneet investointihankkeet olivat Nurmijärven monitoimitalo Monikko, Vaskomäen päiväkodin peruskorjaus ja Rajamäen terveysasema.

Lisäksi kunnan ja Arkadian yhteislyseon yhteinen hanke Arkadia-halli valmistui vuoden vaihteessa. Viirinlaakson kunnallistekninen rakennusurakka saatiin pääosin valmiiksi vuoden 2017 aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat